«Свобода» просить Азарова віддати громаді УПЦ КП "шевченківський храм" у НіжиніНародний депутат України від партії "Свобода" Руслан Марцінків направив прем'єр-міністрові України запит щодо відновлення та реставрації Спасо-Преображенського храму міста Ніжина Чернігівської области, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на svoboda.org.ua.

Як зазначає депутат, релігійна громада Української Православної Церкви Київського Патріярхату та громадськість міста Ніжин Чернігівської области "просить взяти під особистий контроль відбудову Преображенського храму в Ніжині".

Спасо-Преображенська церкву – пам'ятку церковної архітектури доби козацького бароко (ХVІІ–ХVІІІ ст.) – було знищено за роки радянської влади. Цей храм також відомий тим, що в ньому 17 травня 1861 року відбулася панахида під час перевезення тіла Тараса Шевченка в Україну. Після цього Спасо-Преображенський храм у народі стали називати Тарасовим.

Нині розроблено проєкт відтворення первісного вигляду Спасо-Преображенської церкви та виконано першочергові роботи з відбудови куполів та консервації пам'ятки.

Враховуючи, що наступного року відбудеться державне відзначення 200-літнього ювілею з дня народження Тараса Шевченка, депутат просить включити Спасо-Преображенську церкву до плану державного замовлення з реставрації пам'яток архітектури на 2014 рік та взяти під особистий контроль відбудову Преображенського храму в місті Ніжин.

Теги: