Священний Синод УПЦ Київського Патріархату, який відбувся 13 грудня 2013 р. під головуванням Патріарха Філарета, ухвалив звернутися до Президента України з проханням "вжити заходів щодо приведення ставлення державної та місцевої влади в Донецькій області до УПЦ Київського Патріарху у відповідність до конституційного принципу рівності конфесій", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Після заслухання повідомлення архієпископа Сергія, керуючого Донецькою і Маріупольською эпархыэю УПЦ КП, "про здійснення систематичного тиску з боку представників місцевої влади на громаду Нерукотворного Спаса УПЦ Київського Патріархату в м. Донецьку та клірика  цієї громади священика Андрія Чуя" члени Синоду "визналии, що незважаючи на неодноразові заяви та звернення від УПЦ Київського Патріархату щодо нормалізації державно-церковних стосунків у Донецькій області, на Донецьку єпархію УПЦ Київського Патріархату, її громади, духовенство та віруючих продовжується тиск із залученням представників державної та місцевої влади".

На думку синодалів, цей тиск "здійснюється за наполяганням митрополита Московського Патріархату Іларіона (Шукала) та духовенства Московського Патріархату, що є явним порушенням Закону про свободу совісті та релігійні організації".


У довідці до рішення Синоду, зокрема, говориться: "29 жовтня 2013 р. священики Московського Патріархату вдерлися на територію вказаного приватного будинку, ображали почуття віруючих УПЦ КП, розпалювали ворожнечу, погрожували священику та парафіянам «проблемами з владою», вимагали негайно зняти хрест. Того ж дня дільничний міліціонер та представник районної адміністрації чинили тиск на парафіянку вказаної громади з вимогою відмовитися від згоди на надання парафії Нерукотворного Спаса юридичної адреси. Скарга до прокуратури на вказані дії була розглянута формально. Наступного дня, 30 жовтня, представник районної влади Світлана Віріч здійснювала тиск на священика Андрія Чуя з вимогою зняти хрест з будинку та припини приймати віруючих і здійснювати релігійні обряди. Такий тиск є грубим порушенням Закону про свобод совісті та релігійні організації та неприпустимим втручанням влади у релігійне життя. На початку грудня 2013 р. до священика Андрія Чуя надійшов припис від архітектурно-будівельного контролю м. Донецька з вимогою зняти хрест з будинку та погрозами застосування штрафних санкцій".   

Синод ухвалив звернутися до Президента України Віктора Януковича з проханням "вжити заходів щодо приведення ставлення державної та місцевої влади в Донецькій області до УПЦ Київського Патріарху у відповідність до конституційного принципу рівності конфесій перед державою і норм Закону про свободу совісті та релігійні організації".

Зокрема Синод просить Президента України вжити заходів щодо "припинення тиску з боку представників Московського Патріархату та органів влади" на згадану парафію Нерукотворного Спаса м. Донецька і священика цієї парафії Андрія Чуя.

Також Синод ухвалив звернутися до міжнародних правозахисних організацій з проханням допомогти віруючим УПЦ Київського Патріархату в Донецькій області захистити їхні права на свободу совісті та віросповідання.

Теги: