Міністерство охорони здоров’я відновлює співпрацю з Всеукраїнською Радою Церков“Охорона здоров’я, Церква і суспільство завжди йшли спільно. Морально хворе суспільство потребує наших спільних зусиль: і медиків, які лікують тіло, і священиків, які лікують душу”, – заявив нещодавно призначений очільник МОЗ України Олег Мусій. Відновленню співпраці МОЗ України з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій була присвячена зустріч керівництва міністерства з главами і представниками конфесій, яка відбулася 11 квітня 2014 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

“Я бачу нашу співпрацю відкритою, чесною і рівноправною. Переконаний, що ця взаємодія буде корисною для українського народу. У нас спільна гуманітарна місія. Разом ми зможемо досягти успіху в розбудові суспільства, де морально-етичні засади будуть визначальними, а виконання етичного професійного кодексу, зокрема, кодексу медичного працівника – обов’язковим”, – сказав міністр Олег Мусій.

Члени Всеукраїнської Ради Церков повністю підтримали позицію глави МОЗ про необхідність заборони реклами алкогольних і тютюнових виробів з метою запобігання заохоченню дітей і молоді до їх вживання.

Представник головуючого у ВРЦіРО єпископ УПЦ Климент (Вечеря) звернув увагу на суперечливих способах профілактики ВІЛ/СНІД, які до цього часу практикувалися в державі. Він наголосив, що в першу чергу акцент має бути поставлений на збереженні родинних цінностей, дошлюбної стриманості та подружньої вірності.

“Народ, який вбиває власний дітей, прямує до знищення”, – заявив під час зустрічі архієпископ РКЦ Петро Мальчук, порушуючи проблематику широкого поширення абортів в Україні. Ієрарх передав до МОЗ конкретні пропозиції, спрямовані на підтримку кожної вагітності. Він також згадав про проблему евтаназії та необхідність державної підтримки діяльності хоспісів та інших закладів паліативної допомоги, які створюються церквами з власної ініціативи та коштом самих віруючих.

У свою чергу міністр погодився з тезою про те, що держава покликана “захищати життя кожної людини від моменту зачаття і до природньої фізіологічної смерті”. За словами Олега Мусія, держава може надати організаційну підтримку створенню хоспісів.

Голова Громадської ради з питань співпраці з ВРЦіРО академік Юрій Кундієв наголосив, що біоетиці має бути приділена належна увага. Він закликав до розробки механізму впровадження Етичного кодексу лікаря, ухваленого ще кілька років тому, та назвав неприйнятним рішення попереднього керівництва про ліквідацію Комітету з біоетики при МОЗ. “Ми пережили жорсткий наступ не тільки на біоетику та гуманізацію медицини, а на етику взагалі”, – зауважив академік.

Заступник голови Громадської ради священик УГКЦ Андрій Нагірняк підкреслив важливість налагодження постійного двостороннього діалогу між МОЗ та Радою Церков. “Очевидно, що не завжди позиції медичної та релігійної спільноти збігаються, проте у діалозі ми зможемо знаходити порозуміння, зокрема у дискусійних питаннях замісної терапії, репродуктивних технологій, сурогатного материнства тощо”, – наголосив священик.

На його переконання, дуже довго роль священика применшувалась до рівня відспівування померлого у лікарні, проте потенціал церков є значно більшим. “Священики можуть надавати хворому важливу для нього духовно-моральну підтримку впродовж усього процесу лікування, тим самим роблячи його більш ефективним, що підтверджують дослідження”, – підсумував Андрій Нагірняк.

Пастор ЦХВЄУ Рустам Фатуллаєв подякував міністру Олегу Мусію за особистий приклад боротьби за кожне життя, який він показав під час нещодавніх подій на київському Майдані, керуючи волонтерською медичною службою. “Продовжуйте боротися за життя кожної людини і на державній службі, як це роблять церкви у своєму повсякденному служінні”, – побажав пастор.

Основним результатом зустрічі стало рішення про відновлення роботи Громадської ради при МОЗ України з питань співпраці з ВРЦіРО, яка впродовж останніх трьох років була призупинена. Цей консультативно-дорадчий орган був утворений ще у 2009 році на підставі Угоди між ВРЦіРО та МОЗ України, підписаної у грудні 2008 року.

Учасники зустрічі домовилися доопрацювати угоду про співробітництво та положення про Громадську раду, делегувати до її складу нових представників від церков і релігійних організацій та визначити відповідальних за співпрацю з боку МОЗ.

Теги: