На Закарпатті вперше проходять Дні буддійської культури24 квітня 2014 року в Ужгороді ударом в гонг відкриється виставка «Скарб Тибету», яка вперше проходитиме на Закарпатті в рамках Днів буддійської культури, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Вuddhadays.in.ua.

Дні буддійської культури — це фестиваль, який вже не перший рік проходить в Україні. Протягом декількох років фестиваль відкривав свої двері в Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Луганську та Криму. Тепер фестиваль протягом місяця — з 24 квітня по 25 травня — проходитиме на Закарпатті. Різноманітні заходи -- виставка «Скарб Тибету», кінопокази, лекції та майстер-класи з медитації -- відбуватимуться в Ужгороді, Мукачеві, Береговому та Сваляві.

Програма Фестивалю побудована таким чином, щоби кожна людина, яка відкрита світові та новим знанням, могла ознайомитись з давньою культурою, філософією та історією країн Гімалайського регіону в зручній та зрозумілій для неї формі. Кожний, хто відвідає захід, зможе доторкнутись до східних цінностей через споглядання витворів мистецтва, просякнутих глибоким символізмом; відвідування лекцій про культуру, філософію та практичні основі буддизму; мандри разом з фото-подорожами до країн Сходу; майстер-класи з медитації.

«Ми запросили спеціалістів, які представляють різні напрямки буддійської культури, щоб зробити захід цікавим для всіх, не зважаючи ані на веросповідання, ані на вік та освіту. Ми сподіваємось, що знання, а особливо розуміння буддійської культури, яке прагне дати наш захід, здатен зробити багатшим наше суспільство, привернувши увагу кожного до таких ідеалів як доброта, мир, спокій та терпимість, які є основою для щасливого буття в країнах Сходу», — зазначив Олександр Рибін, голова правління благодійного фонду «Жива Традиція», організатор фестивалю.

Центральною частиною події є виставка «Скарб Тибету» — єдина в Україні мандрівна виставка буддійського мистецтва. Експозиція нараховує більше ніж 300 експонатів, всі вони є оригінальними витворами мистецтва, що були створені в буддійських монастирях та майстернях Тибету, Непалу, Бутану та Індії. Серед них більше ніж 100 буддійських статуй, 40 тханок (свитковий живопис), а також маски, храмові музичні інстурменти, ритуальні предмети, традиційний одяг, прикраси та предмети побуту.

«Культура народів Гімалаїв нерозривно пов’язана з буддизмом, з його глибокою філософією та культурою. Кожний, хто відвідає виставку, буде дуже здивований тим, наскільки гуманистічними та близькими нашому народу є ті позачасові цінності, які лежать в основі цієї культури. Цікаво те, що вони дійшли до наших днів і збереглися, передаючись з покоління в покоління, починаючи свій шлях від історичного Будди Шак’ямуні більше ніж 2500 років тому», — розказав Ярослав Гордієвич, президент Української ассоціації будистів школи Карма Каг’ю.

Захід відбуватиметься з 24 квітня по 25 травня в Ужгороді в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту за адресою вул.Капітульна 33-а.

В рамках Фествивалю відбудуться лекції:

27 квітня та 17 травня — Мукачево, пл. Миру 16, Дитяча художня школа ім. Мункачі.
25 квітня на 16 травня — Берегово, вул. Сечені 59 Б, Європейсько-угорський дім.
25 квітня та 17 травня — Свалява.

Теги: