Секретар ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич: «Для подолання кризи й стабільного розвитку суспільства Українська держава повинна засвоїти "візантійський урок"»Секретар Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (МП) протоієрей Миколай Данилевич вважає, що влада України повинна витримували баланс між релігійними, національними та соціальними групами населення, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Православіє в Україні.


Виступаючи на круглому столі «Що може зробити Церква в нинішній суспільно-політичній ситуації в Україні?», організованого Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Розумкова та Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні, отець Миколай сказав, що питання швидше потрібно ставити навпаки, адже той конфлікт, який переживає сьогодні Україна, є не міжрелігійним, не міжконфесійним і не міжцерковним, підтвердженням чого є міжконфесійний мир в Україні, який, правди ради слід сказати, певні сили намагаються порушити, однак українські конфесії роблять все можливе, щоб остудити гарячі голови.

Навпаки, це суспільно-політичний конфлікт. А тому не до Церкви потрібно звертатися й запитувати, що вона повинна зробити, а саме Церква повинна казати державі, а та має слухати, що потрібно робити.

«Мені ситуація в Україні дуже нагадує Візантійську імперію, яка також знаходилась між Сходом та Заходом в культурному та релігійному відношеннях. Однак вона вміла вибудовувати своє внутрішнє і зовнішнє життя таким чином, що змогла проіснувати як держава більше тисячі років».

На думку священика, українській державі потрібно засвоїти цей «візантійський урок». Для прикладу, у Візантії до VI століття офіційною була латинська мова, яка згодом мирно та спокійно, коли визрів час, була замінена на грецьку, і на цій темі ніхто не спекулював, і суспільство було в цьому відношенні спокійним. Так само і в релігійному плані у Візантії були певні проблеми: в IV столітті, окрім православних, існували аріани; в V та VI століттях поряд з православ'ям активно діяли монофізити; в VII столітті на противагу офіційному православ'ю, виникає монофелитство. Однак, на думку священика, лише ті імператори були успішними, які витримували баланс, як між згаданими релігійними, так і національними та соціальними групами населення у державі.

Те, що ми маємо зараз в Україні – наслідок втрати подібного балансу між регіонами України, вважає о. Миколай. І Українська Православна Церква, як конфесія, що присутня на обох берегах Дніпра, це дуже гостро відчуває і тому намагається не робити різких кроків, щоб не порушити цього балансу. Важливо, щоб і державні діячі взяли до уваги цей досвід Церкви, - констатував протоієрей Миколай.

Теги: