Перший доктор біблійного богослов’я України презентував свою книгуСім років праці, сотні годин у бібліотеках Рима, понад 50 сторінок бібліографії європейськими та латинською, грецькою і єврейською мовами, нарешті захист дисертації перед провідними професорами світу -- такий шлях пройшов перший доктор біблійного богослов’я в Україні, священик УГКЦ Іван Січкарик перш ніж презентувати опубліковану докторську дисертацію 4 червня в приміщенні Тернопільської духовної семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Книжка, яку священик представив українській аудиторії, отримала назву «Тіло як центральний пункт навчання св. апостола Павла. Пошук екзегетичний та богословсько-біблійний». Ця тема стала предметом багатолітніх досліджень о. Івана Січкарика під час навчання у Папському Григоріанському університеті Рима (Італія). Захист роботи відбувся 9 червня 2010 року, віддали книгу до друку в 2011 році і нині її можна читати в провідних богословських бібліотеках світу.

Робота видана італійською мовою, її обсяг становить 508 сторінок. Отець Іван Січкарик, презентуючи її, розповів про ключові етапи написання. Зізнався, що було важко, однак додав, що «побачити багатство Божого Слова – це щось неймовірне». Невдовзі розпочне переклад роботи українською мовою, аби зробити її доступною українському читачеві.

Актуальність своєї книжки священик-доктор аргументував, даючи аналіз суспільних процесів та наукових тенденцій у світі: «Сьогодні наука ризикує втратити глобальну візію людини, вона не бачить, що людина є творінням Божим. Бог створив людину з її тілом і з тілом вона покликана увійти у Царство Боже». Отець зазначив, що через неправильне розуміння людини у світі може чинитися багато зла і, навпаки, «беручи до уваги слова апостола Павла про цінність людського тіла, яке для нього представляє цілу людину в її постійному зв'язку з іншими та Богом, можливо автентично розуміти Боже Слово та, виконуючи його, йти дорогою спасіння».

На презентацію видання в приміщенні бібліотеки Тернопільської духовної семінарії прибули о. д-р Ігор Бойко, ректор Львівської духовної семінарії, о. Орест Демко, віце-ректор з навчальної частини Львівської семінарії, о. Іван Римар, ректор Тернопільської семінарії, о. д-р історичних наук Віталій Козак, священики, викладачі та студенти семінарії, а також о. Павло Репела, який передав вітання і благословення від архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського Василя (Семенюка).

«Священик провів феноменальний захист, - розповів член президії о. Ігор Бойко, - не пригадую, щоб комусь з українських студентів запропонували надрукувати свою працю у відомому видавництві Коланна (Collana) Григоріанського університету».

9 червня 2010 року екзаменаційна комісія у складі вчених-богословів зі світовим ім’ям о. проф. Уго Ванні (Італія), о. проф. Міхаеля Майера (Німеччина), о. проф. Скотта Бродера (США) високо оцінили рівень підготовки докторанта та якість представленої роботи. Члени президії також були одностайні, що праця о. Січкарика є вагомим внеском священика УГКЦ та українського богослова до світової богословської науки, а наукові успіхи наших священиків повинні бути відомі не тільки в релігійному, а й у світському середовищі.

«Зрілість і відповідальність допомогли отцю зарегламентувати свій час і зусилля для цієї титанічної праці, - зазначив о. Орест Демко. - А найважливіше - повернутися і продовжувати працю в Україні. Студенти, яких УГКЦ посилає на навчання, часто не належно використовують дані їм можливості. Вони повинні не марнувати час, адже покликані розвивати і помножувати ті дари й таланти, що Бог їм дає».

Станом на сьогодні Тернопільсько-Зборівська архиєпархія налічує 10 священиків, які захистили докторські дисертації, 31 із них здобули ліцензіати (спеціалізації) у різних богословських дисциплінах.

Теги: