У Києві видана книга про Дмитра Донцова з розглядом проблем консервативної революції, релігійності та секуляризмуЩойно у столичному видавництві Сергія Пантюка видана книга Ігоря Загребельного «Націоналізм versus Модерн: життя і творчість Дмитра Донцова в оптиці консервативної революції», повідомляє "Релігія в Україні".

Праця присвячена постаті одного з найбільш контраверсійних українських мислителів ХХ ст. Подібного до двох класичних монографій, присвячених Д. Донцову, – Михайла Сосновського та Сергія Квіта, –  книга «Націоналізм versus Модерн…» подає комплексний виклад життя і творчості українського націоналістичного ідеолога. Однак її особливістю є зосередження автора на консервативно-революційних і традиціоналістичних моментах творчої спадщини Донцова.

Автор не лише репрезентує політичні погляди Донцова, але й намагається дослідити їхні філософські підстави. Чимала увага у книзі присвячена релігійним проблемам: проблемі співвідношення націоналізму і християнства, проблемі впливу пануючої епістеми на рівень релігійності та секуляризму, проблемі відродження української духовності тощо.

Книга Ігоря Загребельного є не менш контраверсійною, аніж твори самого Донцова. По-перше, автор свідомо і навіть декларативно відмовляється від академічно-нейтрального погляду на українського ідеолога-націоналіста. По-друге, у книзі висвітлюється ряд сміливих міркувань щодо минулого, сьогодення та майбутнього українського суспільства, і ці міркування, очевидно, можуть викликати дискусії.

Загребельний І. Націоналізм versus Модерн: життя і творчість Дмитра Донцова в оптиці консервативної революції / Ігор Загребельний – К.: Видавництво Сергія Пантюка, 2014. – 192 с. – Обкл. м’яка. – Форм. 60х84 1/16. – ISBN 978-617-564-021-0.

Теги: