Синод УПЦ позбавив посад прихильників укріплення прав УПЦ19 червня Священний Синод УПЦ (МП) під головуванням місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія (Березовського) позбавив церковних посад трьох прихильників укріплення прав УПЦ як "незалежної і самостійної в управлінні", повідомляє "Релігія в Україні".

На своєму засіданні Синод ухвалив "Звернення Священного Синоду до єпископату, духовенства, ченців та мирян у зв’язку з останніми подіями в Україні" та "Звернення Священного Синоду до Президента України П.О. Порошенка у зв’язку з останніми подіями в Україні". Обидва звернення закликають до примирення громадян і збереження єдиної України.

Серед інших важливих рішень Синоду -- звільнення з посад церковних діячів, які виступали за вдосконалення Статуту УПЦ в бік більшої незалежності цієї Церкви від московського центру.

Як зазначається у журналах Синоду, ієрархи мали міркування "про доцільність посади Уповноваженого Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки та діяльність архімандрита Віктора (Бедь) на посаді ректора Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія". Результатом міркувань стало скасування посади Уповноваженого УПЦ з питань вищої освіти і науки ("як такої, що дублює повноваження голови Учбового комітету при Священному Синоді"), а також звільнення архімандрита Віктора (Бедь) з цієї посади і з посади ректора Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія з направленням його в клір Мукачівської єпархії.

Ректором Ужгородської української богословської академії Синод призначив архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора (Мамасуєва), якому доручив "провести реорганізацію Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія у відповідності до Концепції вищої духовної освіти Української Православної Церкви".

Далі Синод скасував Нагородний відділ УПЦ "у зв’язку з його недоцільністю". Таким чином позбавивши митрополита Олександра (Драбинка), секретаря Предстоятеля УПЦ митрополита Володимира, посади керівника в цьому відділі.

Також, заслухавши рапорт Валентина Волинця про звільнення його з посади голови Юридичного відділу УПЦ, члени Синоду ухвалили звільнити його з посади "згідно з поданим проханням". Замість нього на посаду голови Юридичного відділу призначено протоієрея Олександра Бахова. Останній відомий як настоятель церкви прп. Серафима Саровського, що на території Київської міської клінічної лікарні 2 у Дарниці, і керівник юридичної служби Київської митрополії.

Під час церковної дискусії 2012 року всі три звільнені особи виступали проти скорочень прав УПЦ, які готувала Комісія з підготовки та внесення змін і доповнень до Статуту УПЦ під головуванням Донецького митрополита Іларіона (Шукала). Нагадаємо, що сам Предстоятель УПЦ  митрополит Володимир того ж року  звернувся до всього єпископату УПЦ з листом, в якому висловлює стурбованість діяльністю цієї комісії.

Іншими рішеннями Синод благословив реєстрацію у новій редакції статутів Київської, Кримської, Сумської та деяких інших єпархій.

Крім того, Синод, заслухавши рапорт єпископа Дубнівського Нектарія (Фролова), вікарія Рівненської єпархії, про визначення його подальшого архієрейського служіння за межами УПЦ, ухвалив звільнити його з посади вікарія Рівненської єпархії та направити в розпорядження Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.
 

Також на Синоді до місцевошанованих святих Сєверодонецької єпархії були причислені Димитрій Горський (помер у 1828 р.) і інокиня Параскева (Дибова) (1942 р.), а до місцевошанованих святих Київської єпархії причислено Іоанна Босого (Расторгуєва), Христа ради юродивого (1849 р.).

Теги: