3 липня колегією суддів Вищого адміністративного суду України поставлено крапку у справі щодо переведення парафії святого Володимира Української Православної Церкви Київського Патріархату смт. Новоархангельськ Кіровоградської області у підпорядкування УПЦ Московському Патріархату, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Восени 2012 року 300 прихожан Київського Патріархату заявили, що їх примушують у смт. Новоархангельськ переходити до Московського Патріархату. Пізніше Кіровоградська єпархія УПЦ КП повідомила, що "губернатор і його команда силоміць перевели парафію Київського Патріархату в Московський", після чого судові справи продовжилися. Конфлікт за володіння храмом між громадами УПЦ (МП) і УПЦ КП загострився у 2013 році.

Останньою своєю постановою суд Вищий адміністративний суд України скасував судові рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду та Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду та визнав нечинними оскаржувані пункти розпорядження Кіровоградської обласної державної адміністрації № 729-р від 30 листопада 2012 р., тобто повернув громаду в лоно Київського Патріархату. Постанова оскарженню не підлягає.

Управління Кіровоградської єпархії УПЦ КП висловило "особливу подяку за стійкість та вірність місцевій православній громаді, настоятелю прот. Іллі Совичу і всім людям доброї волі, котрі проявили активну позицію у захисті прав громади Київського Патріархату".

Теги: