Український вчений презентує книгу про роль мирян у чернечих спільнотах Католицької ЦерквиНещодавно в Івано-Франківську у видавництві «Фоліант» побачила світ книга Олег Жерноклеєва «Третій чин». Це історичне дослідження, присвячене місцю та ролі мирян у чернечих спільнотах Католицької Церкви, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Традиція прийняття мирян та заснування світських братств у складі чернечих орденів і згромаджень, як і сама назва для цього суспільного феномену – третій чин – є дуже давньою і в країнах Західної Європи сягає кінця ХІІ – початку ХІІІ ст. Головним мотивом, яким керувалася й досі керується Католицька Церква, творячи світські відгалуження в структурі чернечих орденів, є привнесення духовності цих орденів у дім і повсякденне життя людей, пов’язаних з орденом, а також поширення цієї духовності на світ довкола них. Важливою є також тісна співпраця мирян і монахів у здійсненні християнської місії у світі, зокрема у справах поширення віри, ділах милосердя тощо.

У наші дні третій чин – це спільноти віруючих мирян, які прагнуть присвятити своє життя Богові, не полишаючи свого світського стану й мирських занять. Досвід діяльності таких об’єднань у Церкві впродовж майже 800 років і став предметом розгляду на сторінках книги. Вона охоплює увагою основні віхи історії Третіх чинів у структурі різних чернечих орденів: францисканців, домініканців, кармелітів, василіан та інших – від їхньої появи й до сьогодення.

Автор книги – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри всесвітньої історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Видання підготовлене та здійснене за сприяння Згромадження Воплоченого Слова і присвячене 30-літтю його заснування. Сам автор є членом ІІІ Чину Згромадження Воплоченого Слова.

Перша презентація книги «Третій чин» відбудеться в середу, 10 вересня (початок о 19.00) у конференц-залі при храмі Святих Кирила і Методія (м. Івано-Франківськ (Крихівці), вул. Вербова, 32) за участю науковців, священиків, монахів і монахинь, представників сучасних третіх чинів та інших гостей. О 18.00 годині розпочнеться Свята Літургія за родини.

Теги: