17 жовтня 2014 року у приміщенні Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка пройшов регіональний круглий стіл на тему «Постать митрополита Василя Липківського на тлі релігійно-церковного та національного відродження». Захід відбувся в рамках відзначення 150-ліття з дня народження цього церковного ієрарха, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Сerkva.info.

У заході взяв участь ієрарх УПЦ КП архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір, представники православних конфесій, відомі науковці та громадські діячі Полтавщини.

Привітав учасників ректор університету професор Микола Степаненко. Далі до вітального слова було запрошено архиєпископа Федора. У своєму виступі владика, зокрема, зазначив, що із постаттю митрополита пов’язане перше відродження Української Автокефальної Православної Церкви. Митрополит наголосив, що у своїх діях митрополит Василь Липківський керувався любов’ю до свого народу і бажанням зробити місію Церкви Христової – спасіння і обоження людини – найбільш дієвою в умовах тодішніх реалій.

Перед учасниками круглого столу виступили ректор Полтавського обласного інституту післядипломної освіти ім. М. Остроградського Віталій Зелюк; голова Полтавського обласного відділення Української асоціації релігієзнавців, професор Роман Сітарчук; голова обласного осередку товариства «Просвіта» Микола Кульчинський; настоятель Свято-Покровського храму м. Полтави протоієрей Миколай Храпач; професор кафедри історії ПНПУ ім. В.Г. Короленка Людмила Бабенко та інші.

Модераторами заходу були викладач Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка Юрій Вільховий, голова Полтавського історико-релігієзнавчого культурологічного товариства «ПІКТ» Інна Шерстюк та співробітник департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА Володимир Состін.

Серед виступаючих був і священик УПЦ (МП) о. Василь Фазан, який почав своє повідомлення словами: «Особисто для мене постать Василя Липківського є одіозною». Такий вступ відразу спричинив досить емоційну дискусію, яка змусила священика озвучувати свої міркування в більш етичних рамках.

По завершені виступів було прийнято ухвалу.

Теги: