Релігієзнавець провела у Києві відкриту лекцію-дискусію з історії та культури кримських татар29 жовтня у київському офісі Програми Фулбрайта відомий релігієзнавець Ельміра Муратова виступила з лекцією "Іслам в Криму: історичні віхи та сучасні реалії". Це вже четверта за рахунком відкрита лекція-дискусія з історії та культури кримських татар, які організовані Програмою імені Фулбрайта в Україні, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Іslam.in.ua.

Ельміра Муратова – кандидат політичних наук, доцент кафедри політичних наук і міжнародних відносин Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського, стипендіат Програми імені Фулбрайта в Україні, автор монографій «Ислам в современном Крыму: индикаторы и проблемы процесса возрождения» (2008) та «Крымские мусульмане: взгляд изнутри» (2009).

На лекції розглянули основні віхи історії розвитку ісламу на Кримському півострові, а також ключові аспекти ісламського відродження в сучасному Криму. Слухачі ознайомились з питаннями зародження ісламу на півострові, розквіту мусульманської культури у період Кримського ханства, релігійних проблем кримськотатарського народу під час російського й радянського домінування у Криму.

Основний акцент було зроблено на розгляді таких процесів у житті сучасної мусульманської умми Криму, як відтворення ісламської інфраструктури, відродження духовних цінностей народу, вплив зарубіжних ісламських організацій на кримських мусульман, їх відносини з державою тощо.

Заходи Програми Фулбрайта відкриті для всіх бажаючих. Місце проведення: Київ, вул. Еспаладна, 20, 9-ий пов., Офіс 904.

Теги: