Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, ієрарх УПЦ КП, опублікував звернення до духовенства, чернецтва та всіх православних християн Рівненщини, в якому закликав усіх до примирення і створення єдиної помісної Православної Церкви, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Звернення пролунало на тлі регулярних звинувачень з боку УПЦ (МП) у захопленні на Рівненщині церков представниками УПЦ КП.

Архієпископ пише, що замість того, щоб "згуртуватися в спільній молитві за перемогу нашої армії, щасливе повернення воїнів і добре майбутнє України, забувши при цьому про всі взаємні образи", православні християни місцевих єпархій УПЦ (МП) і УПЦ КП сваряться: "постерігаємо непорозуміння, конфліктні сутички між громадами Московського та Київського Патріархатів, які інколи переростають у бійку, що є до вподоби тільки ворогу людського роду – дияволу".

Архієпископ Іларіон просить "отців, братів та сестер Рівненської єпархії УПЦ Московського Патріархату не принижуйте нас, обзиваючи «розкольниками», а Церкву «безблагодатною» – пам’ятайте, що за кожне неправдиве слово всі ми дамо відповідь на Суді Божому".

Разом з тим, він "вчергове закликає до початку конструктивного діалогу щодо утворення в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви", бо "цього найперше вимагає наш побожний український народ, який достатньо уже настраждався від розділення і релігійної ворожнечі і хоче, щоби в Україні був мир, злагода, взаєморозуміння, братолюбство та Єдина Українська Помісна Православна Церква".

Також він звернувся до духовенства та вірних Рівненської єпархії УПЦ Київського Патріархату: "ні в якому разі не заражайтеся духом злоби, щоб не відбувалося, завжди будьте стриманими, до всіх проблем ставтесь помірковано і розважно, зберігаючи християнську гідність. Незважаючи на те, до якого Патріархату ми б не належали, і до якого храму ми б не ходили, завжди пам’ятаймо слова Христові: «З того знатимуть усі, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою...»".

Теги: