Представники християнських та мусульманських релігійних громад зібралися 10 грудня у Львові на міжрелігійний круглий стіл, присвячений правам людини в українському суспільстві, ролі мусульман в українському релігійному середовищі, проблемам кримських татар-переселенців, задавнених стереотипів тощо. Організатором заходу є Центр міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Іslam.in.ua.

Цей міжрелігійний круглий стіл є свого роду продовженням серії міжрелігійних круглих столів, яку було розпочато навесні, розповів голова Центру Тарас Дзюбанський. Тоді Центр «Лібертас» ініціював захід з християнсько-єврейського діалогу та порозуміння, повідомляє релігійний інтернет-ресурс Духовна велич Львова.

За словами пана Дзюбанського саме представники мусульманської спільноти «Іхсан» («Щирість») запропонували ідею проведення круглого столу у місті Львові. «До круглого столу також долучиться громадська організація „Ен-Небрас“, яка діє на території Львівщини. На захід також зголосився приїхати муфтій Духовного управління мусульман України „Умма“ шейх Саід Ісмагілов. Окрім цього ми запросили вельмишановного пана Мустафу Джемільова та пана Рефата Чубарова», — зазначив напередодні події Дзюбанський.

Він додав, що з християнської сторони запрошення були розіслані усім єпископам міста Львова. Серед учасників круглого столу фігурують також представники таких інституцій, як Український католицький університет, Львівська православна богословська академія УПЦ КП, ОБСЄ та "Крим SOS".

Під час події були порушені питання християнсько-ісламського діалогу в контексті 50-ліття документу Католицької Церкви про її відношення до нехристиянських релігій («Nostra Aatete»), питання побуту кримських татар та тих речей, з якими вони зіштовхуються у «новому» повсякденні.

Під час круглого столу з християнськими і релігійними діячами кримські татари наголосили на тому, що у Львові мечеть вони будуватимуть лише з дозволу міської громади. Вони зізнаються, що не мають, де задовольняти свої релігійні потреби, тому звернулися до міста з проханням посприяти їм і знайти приміщення під так званий дім молитви. Та поки що це лише розмови і конкретних пропозицій від мерії мусульмани не отримували.

«Нас щомісяця більшає. З Криму тікають десятки людей. Ми вже тут 9 місяців, і ви зрозумійте: люди народжуються і вмирають, а ми не можемо все зробити за мусульманськими традиціями», — розповів голова мусульманської кримськотатарської релігійної спільноти «Іхсан» Ернест Абкелямов.

У той же час він запевнив, що кримські татари не хочуть агресивно нав’язувати львів’янам свого бачення і додав, що якщо стане реальна потреба в мечеті, то вони спитаються львів’ян, повідомляє Zaxid.net.

Нагадаємо, цьогоріч влітку з’явилася інформація, що мусульмани хочуть побудувати у Львові мечеть. Громада міста дуже бурхливо та негативно відреагувала на ініціативу. Втім, львівські поважні діячі закликають згадати, як галичан самих гонили і поневіряли за їхні релігійні позиції кілька десятків років тому, і як церква була у підпіллі.

«Ви згадайте, як ми молилися у підпіллі, як церква жила у підпіллі. Не було храмів, не було-де хрестити і як ховати. Ми вже це у Львові колись переживали. Так подумайте про тих кримських татар, які сьогодні відчувають те саме. Зрештою, у Римі є мечеть. То невже львів’яни є більшими католиками, ніж Папа?», — зауважив проректор УКУ Мирослав Маринович.

Окрім того кримські переселенці потребують місце для того, щоб ховати людей за мусульманськими традиціями, про що вони вже попросили в міста. Попередньо така домовленість була за Голосківський цвинтар.

У наступних проектів «Лібертасу» - реалізація міжрелігійної реабілітаційної програми для постраждалих від АТО та для біженців.

Теги: