На зборах каноністів глава УГКЦ відзначив створення Партикулярного права і побажав компетентної праці в церковних трибуналах26 грудня глава УГКЦ блаженніший Святослав взяв участь у щорічних зборах каноністів УГКЦ, які відбулися в приміщенні філософсько-богословського факультету Українського католицького університету у Львові. Учасником зустрічі був, зокрема, владика Євген (Попович), голова Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

У своєму слові Предстоятель УГКЦ привітав новообраного голову управи каноністів о. Андрія Танасійчука та склав подяку попередній управі. Глава УГКЦ відзначив працю церковних правників у створенні Партикулярного права УГКЦ. Партикулярне право вже прийняте Синодом єпископів УГКЦ, однак зараз воно ще перебуває на стадії мовної редакції та перекладу італійською мовою. «Цього моменту УГКЦ чекала 25 років. Вважаю це символічно, що ця подія збігається з річницею легалізації УГКЦ, адже це право є її юридичною складовою», – пояснив він.

Предстоятель Церкви підкреслив, що УГКЦ є глобальною, бо вона діє не тільки в Україні, а й на поселеннях. «Тому ми прагнули, щоб це Партикулярне право було спільним знаменником і засобом будівництва внутрішньої єдності нашої Церкви. Саме тому так довго точилися дискусії навколо нього. В опрацюванні цього права наша Церква показала себе єдиною», – додав він.

Як відомо, цього року в Україні було створено два нових екзархати: Харківський і Кримський. За словами промовця, ці проголошення Апостольською столицею рішень Синодів єпископів робилися ніби «на крок попереду тих подій, які далі відбувалися на цих територіях». Крім цього, було створено нову митрополію УГКЦ в Бразилії. Продовжується становлення митрополій УГКЦ в Україні: Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської. Із розбудовою структур має зростати належним чином і їх канонічна складова.

«Хочу вам побажати компетентної праці в церковних трибуналах. Потрібно докласти всім нам багато зусиль, щоб гілка судочинства запрацювала на належному рівні, тоді ми, як помісна Церква, зможемо компетентно вирішувати конфліктні ситуації. Бажаю, щоб добрих каноністів в УГКЦ було багато, бо є багато праці», – сказав Святослав, вітаючи фахівців церковного права з Різдвяними святами.

Теги: