На зустрічі з експертами ОБСЄ представники УПЦ скаржились на захоплення храмів і утиски прав віруючих УПЦ29 січня 2015 року у Києво-Печерській лаврі з благословення митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбулася зустріч представників Київської митрополії та Синодальних відділів УПЦ (МП) з представниками Бюро по демократичних інститутах та правах людини ОБСЄ (БДІПЛ/ОБСЄ), повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

Зі сторони БДІПЛ у зустрічі взяли участь: заступник голови відділу з питань толерантності і протидії дискримінації БДІПЛ д-р Азра Юнузович, співробітник з питань свободи релігії та віросповідання відділу з прав людини БДІПЛ Ділноза Сатарова та консультант з питань свободи релігії та віросповідання відділу з прав людини БДІПЛ Олександра Зуб. Зі сторони Української Православної Церкви у зустрічі взяли участь завідуючий канцелярією Київської митрополії УПЦ протоієрей Ігор Базаринський, голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, співробітники Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ священик Віталій Поліщук та Д. П. Лозінський.

Гості прибули до Києва з метою оцінки ситуації в Україні, отримання інформації щодо проявів порушень прав людини, дискримінації на релігійному підґрунті й відсутності толерантності. Крім того, члени делегації БДІПЛ розповіли представникам УПЦ про підготовку спеціального проекту, що розробляється під егідою ОБСЄ, і буде спрямований на пошук ефективної моделі взаємодії між релігійними організаціями, суспільством та органами державної влади задля попередження злочинів на ґрунті зневаги та дискримінації за релігійною ознакою та забезпеченні безпеки релігійних груп в Україні.

Представники УПЦ розповіли гостям про непросту ситуацію, що склалася в міжконфесійній сфері України, навели численні випадки порушення чинного законодавства, зокрема Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», серед яких захоплення храмів УПЦ представниками інших конфесій, розпалення ворожнечі та прояви утиску прав віруючих УПЦ. На підтвердження своїх слів, представники УПЦ передали членам делегації БДІПЛ/ОБСЄ відповідні інформаційні довідки українською та англійською мовами.

Зі своєї сторони, представники БДІПЛ повідомили, що ОБСЄ отримувала і отримує звернення, у яких озвучуються випадки порушення прав віруючих УПЦ. Гості подякували за надання інформації, яка відображає ситуацію, що склалася в Україні, а також висловили надію на плідну співпрацю у майбутньому.

З метою ознайомлення з ситуацією на місцях делегація планує також відвідати й інші міста України, де запланована низка їхніх зустрічей з представниками УПЦ.

Бюро ОБСЄ по демократичним інститутам та правам людини (БДІПЛ) є одним з основних інститутів у сфері прав людини ОБСЄ – міжурядової організації, діяльність якої спрямована на забезпечення стабільності, добробуту та демократії у 57-ти країнах-учасниках організації. Одною з основних функції БДІПЛ є надання урядам держав допомоги у виконанні ними своїх обов’язків у сфері прав людини та демократії, дослідження дотримання прав людини та розробці проектів, спрямованих на розвиток демократії.

Теги: