Книгу тернопільського священика «Бог і Шевченко: як розуміти імена Божі та віру поета?» планують висунути на здобуття Шевченківської премії «Бог і Шевченко: як розуміти імена Божі та віру поета?». Видання з такою назвою презентував у обласній філармонії Тернополя богослов і публіцист священик УГКЦ Михайло Пастух. Книга вийшла під його науковим псевдонімом Михаїл Шевченків, який відображає ставлення автора до творчості великого поета, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на тернопільський сайт Місто і сайт Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ.

Нова книга автора – результат багаторічного дослідження проблематики цієї теми. Його завданням було переосмислити значення Бога у творчості Тараса Шевченка і довести, що Всевишній постає у його віршах не якимось аморфним поняттям, а реальним, істинним Господом, у що щиро вірив поет. Слово «Бог» згадується у Кобзарі 35 разів.

«Бог допоміг мені ці речі збагнути. Моє завдання було як науковця – дивитися нейтрально», - пояснив о. Михаїл.

У радянські часи постать Шевченка і його творчість тодішня влада намагалася використовувати у цілях своєї атеїстичної пропаганди. Твори поета потрапляли під пильне око цензури, яка ретельно вивчала їх, безжалісно викреслюючи з поезій «неугодні» слова і навіть цілі речення.

«Радянська влада завжди нав’язувала міф, що Шевченко був атеїстом, безбожником. Мене дуже зацікавило це питання, адже з першого погляду його ставлення до релігії було дуже суперечливим. Відповіді на власні запитання я шукав передусім з філософської та наукової точки зору і дійшов висновку: Шевченко у жодному разі не був атеїстом, проте і не був християнином у класичному розумінні цього слова. Він - глибоко віруюча людина. Я не заперечую, що інколи він звинувачував Бога, проте наголошую, що творчість Шевченка охоплює різні періоди його життя, і йому, як і кожній людині, властиві розпач, розчарування та зневіра. Ці почуття є тимчасові - «справжній» Шевченко від першого до останнього вірша згадував Бога», - зазначив автор.

Привітали отця Михайла Пастуха з літературним успіхом архієпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк, професор Тернопільського національного педагогічного університету імені В.Гнатюка Микола Ткачук, професор медуніверситету Михайло Андрейчин, директор видавництва «Місіонер», у якому видана книга, отець Клементій, заслужений діяч мистецтва України та редактор видання Богдан Мельничук, літератор Михайло Ониськів, викладачі та семінаристи Тернопільської вищої духовної семінарії ім. Патріарха Йосипа Сліпого.

Монографія «Бог і Шевченко» є продовженням докторської дисертації 2007 року отця Михайла Пастуха «Розуміння імен Божих у поезії Тараса Шевченка». Відповіді на питання релігійності і розуміння Господа Шевченком автор шукає методами філософії. Книга написана не суто в академічному стилі, а радше як роздум, тому вона є доступною для широкого кола читачів.

Нову книгу отця Михайла Пастуха називають відкриттям у шевченкознавстві й планують висунути на здобуття Шевченківської премії 2015 року.


Микола Ткачук, рецензент книги, доктор філологічних наук, професор ТНПУ ім. В. Гнатюка, каже: «В Шевченкознавстві – це велика праця. Отець Михаїл зумів представити багатогранний аспект цієї проблематики».

Михайло Ониськів, літературознавець, підтверджує: «Автор книги уміє розплющити читачеві очі на всю правду. Він об’єктивно і чесно докопується істини, він показує те, що до нього не зробив ніхто».

«Сьогодні нам, українцям є необхідно відкрити для себе правдиве бачення постаті Шевченка», – зазначив архієпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк.

Теги: