Комітет з присудження премії Президента України «Українська книжка року» визначив книжку «З Божого саду. Рослини і тварини у Святому письмі»Шляхом таємного голосування Комітет з присудження щорічної премії Президента України «Українська книжка року» визначив видання, яким пропонують присудити премію. Заявки подавалися на конкурс у 2014 році, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на І-pro.kiev.ua.


На здобуття премії висуваються книжкові видання українською мовою, видані в Україні протягом останніх трьох років, але не пізніш як за півроку до їх висунення на здобуття премії.


У номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» було розглянуто 33 художні твори класичної та сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури. Премію пропонується присудити тритомнику: «Самотність пророка або Добрий Ангел Івана Франка», «Поет і владика», «Доктор і професор» (автор Левко Різник, державне підприємство «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ»).


У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» серед 33 претендентів переможцем визначено видання «Вулицями старого Києва», (автор О. Друг, державне підприємство «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ»).


У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» серед 40 видань премію запропоновано присудити книжці «З Божого саду. Рослини і тварини у Святому письмі» (автор А. Топачевський, національне видавництво дитячої літератури «Веселка»).

Книга "З Божого саду. Рослини і тварини у Святому Письмі" Андрія Топачевського — не богословський трактат (хоч книгу написано з євангельських позицій), а — популярна, цікава, багата образною мовою книжка з численними кольоровими ілюстраціями дерев, кущів, трав, їхніх квітів і плодів, а також свійських та диких тварин, що їх згадано у Біблії.

Нагадаємо, що відповідно до Указу Президента України від 16 грудня 2009 року № 1058 в Україні започаткована щорічна премія Президента України «Українська книжка року» з метою відзначення авторів, видавництв та видавничих організацій, які зробили значний внесок у популяризацію української книги та розвиток вітчизняної видавничої справи.


Диплом лауреата видається кожному зі співавторів твору. Розмір грошової частини  премії становить 100 тисяч гривень. 50 відсотків виплачується авторові твору (співавторам у рівних частках, якщо інше не передбачено в угоді між ними), 50 відсотків – видавництву або видавничій організації.

Теги: