Церкви християн-п’ятидесятників відкрито функціонують у Луганській області лише на звільнених українськими військами територіяхУперше за роки незалежності України не усі пастори християн віри євангельської Донеччини і Луганщини, які планували приїхати на обласну конференцію, змогли це зробити – завадили бойові дії. Саме у зв’язку із подіями на Сході, річні звітні конференції християн-п’ятидесятників цих областей об’єднали. Відтак, у Красноармійськ 31 січня 2015 року зібралося близько 80-ти служителів обох областей, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт п’ятидесятників України.

Старший пресвітер об’єднання церков ХВЄ Донецької області Анатолій Безкровний поінформував, що за останній рік з церковних громад області виїхало 320 членів  – в основному це переселенці з територій зайнятих сепаратистами ДНР (до цього в області налічувалось понад 3 тис. християн віри євангельської). Водне хрещення у 2014 р. прийняли 98 чоловік. На відміну від Луганщини, в Донецькій області церкви працюють стабільніше, однак дві невеликі громади  припинили своє функціонування через те, що їхні члени виїхали з цих територій.

З інформацію про стан справ у Луганській області виступив  старший пресвітер Ростислав Величко. Він зазначив, що сьогодні в області відкрито працюють лише церкви на звільнених українськими військами територіях. У таких містах, як Сєвєродонецьк, Кремінна, Лисичанськ. Ці три точки служать базою для допомоги людям, які залишилися на території бойових дій у зоні АТО. Віруючі, які не виїхали з окупованих територій, збираються по домівках. При можливості виїжджають на вільну територію, щоб доставити через блокпости допомогу для нужденних – хліб, інші продукти та речі. Тобто церква активно включилася у соціальну допомогу людям, які знаходяться на окупованій території.

Під час конференції з великою вдячністю християни з постраждалих областей говорили про допомогу, яку надають віруючі з різних регіонів, а особливо із Західної України. Завдяки їм донецькі та луганські церкви можуть ділитися допомогою з «голодними і холодними» сьогодні людьми. Сьогодні навіть влада звертається за допомогою до церкви. Коли треба підтримати дитячий садок або лікарню, віруючі завжди готові відгукнутися. У міру свої сил християни віри євангельської забезпечують потерпілих одягом, продуктами, медикаментами, коли треба, допомагають фінансово. Як відомо, після звільнення Слов’янська на відбудову міста приїжджали бригади із Рівненщини та інших областей. Загалом у цьому служінні взяли участь близько півтори сотні п’ятидесятників. Та головне – це благовістя про Христа.

Зі словом підтримки  до учасників конференції звернувся старший єпископ ЦХВЄУ Михайло Паночко.  Він також послужив на вечірньому богослужінні Красноармійської церкви, на яке зійшлися євангельські християни з різних церков і деномінацій.

«Дороги там дуже розбиті, але ми спокійно доїхали до Слов’янська, де взяли участь у богослужінні в церкві «Преображення», пастором якої є Олександр Павенко, - розповідає Михайло Паночко. – Це той пастор, двох синів якого (Альберта і Рувима), разом з двома дияконами (Володимиром Величком та Віктором Брадарським) закатували бойовики ДНР влітку минулого року».

У Слов’янську старший єпископ поспілкувався із вдовою та дітьми Віктора Брадарського, мав бесіду із братерською радою. А також разом з Володимиром Соловйовим, пастором ще однієї слов’янської церкви «Нове Життя», здійснив екскурсію містом, що постраждало унаслідок бойових дій.

«Впадає у око ненависть терористів до наших братів-підприємців, чий бізнес бойовики старалися зруйнувати до основи, - розповідає Михайло Паночко. – Саме так постраждало меблеве підприємство, налагоджене родиною пастора Олександра Павенка:  частину оснащення ДНРовці пограбували і вивезли, а що не змогли вивезти обстріляли і вщент розгромили. При цьому будівлі навколо цехів залишилися майже неушкодженими, що доводить – стріляли цілеспрямовано. Треба сказати, що віруючі церков ХВЄ у Слов’янську мали успіх, як духовний, так і матеріальний, очевидно це і викликало таку сильну злобу і заздрість, у тих хто незаконно підняв зброю, і у тих, хто духовно підтримував і благословляв на такі злочинні дії».

Сьогодні віруючі церкви «Преображення» (у ній 300 членів) дякують Богу за збереження Дому молитви. Сепаратисти лише пограбували телерадіостудію, забрали комп’ютерну техніку. Нині служителі вже відновили радіотрансляцію християнських передач.

Під час богослужінь на сході по-особливому моляться  за мир. Люди хочуть одного – щоб закінчилася війна і швидше загоїлися рани цієї землі.

Теги: