В УПЦ визнають, що проблеми з переходами парафій до УПЦ КП виникають там, де священик підміняє Христову проповідь політикою18 лютого заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ (Московського Патріархату) протоієрей Миколай Данилевич відповів на актуальні питання церковного життя під час круглого столу на тему «Українська церква: шляхи єднання та доля Московського патріархату в Україні», що відбувся у будівлі Національного інформаційного агентства України «Укрінформ», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

У заході також взяли участь голова Синодального просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко, клірик Київської єпархії УПЦ протоієрей Андрій Дудченко, представники інших конфесій, відомі релігієзнавці та члени державних органів України. За круглим столом також був присутній першоієрарх Української Православної Церкви в Канаді (Константинопольського Патріархату) митрополит Вінніпегу і всієї Канади Юрій (Каліщук).

Аналізуючи нинішню ситуацію в Церкві, отець Миколай серед іншого зауважив, що сьогодні, в часи нестабільності, в храмах люди хочуть не політичних заяв, а християнської проповіді. «Проблеми у нас виникають на тих парафіях, де священик не на місці, де були конфлікти з людьми, де священик проповідує можливо якісь політичні ідеї, а не християнські», – сказав протоієрей Миколай.

У відповідь на запитання щодо перспектив активної участі держави в організації церковного діалогу з метою подолання розколу в українському православ’ї, протоієрей Миколай Данилевич зауважив, що держава може сприяти церковному єднанню, але не шляхом тиску, оскільки в такому випадку, Церква може просто піти у «катакомби», як це неодноразово було у історії.

Було зазначено, що подібна ситуація вже зараз спостерігається по тих селах в Західній Україні, де люди, в яких відібрали храм, не хочуть переходити до іншої конфесії, а збираються і звершують богослужіння у приватних будинках чи інших пристосованих приміщеннях.

Отець Миколай не погодився з тезою співрозмовників, що між священнослужителями і мирянами є велика прірва і духовенство не відчуває настроїв вірних. «Священики відображають настрої своєї пастви, вони бачать дійсність. Саме тому священики тут … говорять одне, а на Донбасі інше – тому що їхні люди так думають», – підкреслив представник ВЗЦС УПЦ, маючи на увазі їх політичні чи геополітичні симпатії. Настрої віруючих дуже відрізняються в залежності від регіону України, і священики змушені проповідувати й діяти так, щоб зберегти єдність пастви і не порушити баланс, щоб люди залишилися в Церкві. Саме такою логікою керується Священноначалля Української Православної Церкви, яка має свою паству по всій території України, вважає речник ВЗЦЗ УПЦ.

«УПЦ потрібно зберегти хоча би для того, щоб постала єдина, але правильна канонічна Церква», – зауважив протоієрей Миколай, маючи на увазі, що через УПЦ, як єдину загальновизнану і канонічну Церкву, можна легалізувати інші неканонічні церковні групи в Україні, подібно до того, як відрізана гілка прививається до живого дерева, і живлячись його соками, отримує життя та розвиток.

Теги: