Музей історії Києво-Печерської лаври експонує унікальні замки і ключі до київських церков6 березня у виставковій залі Музею історії Києво-Печерської лаври (корпус № 3) Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відкрилася виставка «Замки і ключі з колекції Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на  Рrostir.museum.

В експозиції будуть представлені рідкісні пам’ятки матеріальної культури українського народу ХІІ–ХIХ ст.: замки, ключі, гравюри, світлини, ікони із фондової збірки Києво-Печерського заповідника, які надходили до фондів музею з 1920-х рр.

На виставці можна буде побачити такі унікальні предмети, як датовані замки до київських церков. Серед них замок 1691 р., яким тривалий час закривали Успенський собор Києво-Печерської лаври, до якого зберігся і аутентичний ключ.

В окремих вітринах будуть демонструватися давньоруські двоциліндрові висячі замки і ключі до них (з фондів Чернівецької філії Охоронної археологічної служби Інституту археології НАН України»), які є шедеврами місцевої ковальської справи.

В експозиції також можна буде дізнатися про ключ від однієї з башт Києво-Печерської фортеці, який був викрадений з музею німецькими окупантами під час Другої світової війни, а у 1945 р. повернутий з Німеччини до Заповідника.

Виставку можна оглянути кожного дня з 9.00 до 18.00 у І секції (корпус № 3) Музею історії Києво-Печерської лаври Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника за адресою: Київ, вул. Лаврська, 9.

Теги: