Верховна Рада розгляне законопроект про звільнення церков від податку на нерухомістьВерховна Рада включила до порядку денного сесії законопроект № 2226 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій. За це 18 березня 2015 року проголосувало 263 народних депутата України, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Переважна більшість парламентських фракцій підтримали цю ініціативу, автором якої виступили депутати Павло Унгурян та Ніна Южаніна з міжфракційного депутатського об’єднання «За духовність, моральність та здоров'я України».

Законопроект № 2226 спрямований на те, щоб на законодавчому рівні звільнити релігійні організації від нещодавно запроваджених податків на нерухомість. Передумовою для цього стали суперечливі рішення місцевих органів влади, які часто або відмовлялися надавати податкові пільги релігійним організаціям, або вибірково та у дискримінаційний спосіб звільняли від оподаткування лише окремі релігійні громади чи конфесії.

Комітет з питань податкової та митної політики на засіданні 4 березня підтримав ухвалення даної ініціативи за основу і в цілому в уточненій редакції, яка звільняє від оподаткування дещо скорочений перелік церковної нерухомості.

На думку Всеукраїнської Ради Церков, на сьогодні законодавцем визначені більш жорсткі умови оподаткування нерухомого майна для релігійних організацій, аніж для малого та середнього бізнесу, а також власників промислових будівель. “Вважаємо такий законодавчий підхід несправедливим та необґрунтованим”, – наголошується у листі ВРЦіРО до парламенту.

Глави церков і релігійних організацій закликали народних обранців не обтяжувати релігійні громади, що існують і утримують церковне майно виключно за рахунок пожертв, додатковим податком на нерухомість.

Теги: