Глава УГКЦ назвав різницю між політиком і політиканом29 березня глава Української Греко-Католицької Церкви Верховний архієпископ Святослав під час проповіді до вірних у столичному Патріаршому соборі Воскресіння Христового розповів, як правильно громадянам служити своєму народові і країні, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

«Слухаючи сьогодні науку Христа, як потрібно служити, і протиставляючи учнів Христових до царів, ми зможемо чітко зрозуміти різницю між справжнім політиком і політиканом. Справжній політик думає про добро своєї країни, а політикан – про наступні вибори», - сказав глава УГКЦ.

Предстоятель Церкви відзначив, що «справжній політик може прийти до влади лише для того, щоб послужити. А політикан шукає влади, щоб заробити». «Справжній громадський суспільний діяч готовий собою пожертвувати, своєю політичною кар’єрою задля порятунку своєї країни. А політикан пожертвує всіма іншими, нами, усією країною задля власної вигоди, власного блага», – вважає проповідник.

Святослав звернув увагу на такий феномен сьогодення, коли кожна людина хоче бути великою і славною. «Сучасна культура, – каже він, – так звана глобальна культура, часом перетворюється на ідолослужіння успіху і земній славі. Кожен змагається за те, щоб бути успішним у житті. Але справді великим є той, хто подібний до славного і великого Бога. Адже тільки Бог є великий».

«З упевненістю можна сказати, – продовжив Святослав, – що великим є лише той, хто любить нас, як наш Бог-Отець, хто вміє служити так, як служить Його Син єдинородний силою і благодаттю Божої любові, яка нам подається як Дух Святий. Великим є той християнин, який так любить Бога і ближнього, що готовий за свою віру життя віддати. Великим є той громадянин своєї держави, який готовий задля її захисту пожертвувати власним життям. Любов чинить людину героєм. Великим є той батько родини, який так любить свою дружину і своїх дітей, що власне життя готовий віддати. Великою є та мама, яка так любить своїх діточок, що за них може пожертвувати собою, своєю кар’єрою, своїми амбітними планами, щоб дати їм життя. Великим є той суспільний і державний діяч, який вміє служити так, як цього навчає наш Спаситель».

«Просімо в Господа Бога, щоб наш народ був народом великих людей, які вміють дбати про своє сьогодення і майбутнє», – побажав Святослав.

Теги: