ВР вирішила звільнити церкви від податку на нерухомістьВерховна Рада підтримала у першому читанні за основу законопроект № 2226, спрямований на звільнення релігійних організацій від нового податку на нерухомість. За це 7 квітня 2015 року проголосував 261 народний депутат України, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Усі парламентські фракції підтримали цю ініціативу, автором якої виступили депутати Павло Унгурян, Ніна Южаніна та Андрій Шипко з міжфракційного депутатського об’єднання «За духовність, моральність та здоров'я України».

Законопроект № 2226 спрямований на те, щоб на законодавчому рівні звільнити релігійні організації від нещодавно запроваджених податків на нежитлову та житлову нерухомість. Передумовою для цього стали суперечливі рішення місцевих органів влади, які часто або відмовлялися надавати податкові пільги релігійним організаціям, або вибірково та у дискримінаційний спосіб звільняли від оподаткування лише окремі релігійні громади чи конфесії.

Водночас, під час розгляду законопроекту відбулася дискусія стосовно того, які саме об’єкти нерухомості релігійного призначення слід звільнити від оподаткування.

Зокрема, депутати фракцій «Народний фронт» та «Самопоміч» виступили за надання пільги всім релігійним об’єктам окрім тих, що використовуються для провадження виробничо-комерційної діяльності. Однак деякі парламентарі заявили про готовність підтримати звільнити від оподаткування лише ті культові споруди, в яких відбуваються богослужіння.

З метою врахування усіх особливостей оподаткування нерухомості релігійного призначення голова Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував не ухвалювати законопроект одночасно за основу і в цілому, а направити його до Комітету для доопрацювання до другого читання.

Окремо народні депутати проголосували за підготовку законопроекту № 2226 до другого читання за скороченою процедурою.

Теги: