Громади УПЦ Київського і Московського Патріархатів обмінюються взаємними звинуваченнями щодо намагання захопити церковні споруди на Херсонсщині та Рівненщині, повідомляє "Релігія в Україні".


"6 березня 2015 року в селі Преображенка Чаплинського району Херсонської області відбулося незаконне «перепідпорядкування» місцевої парафії УПЦ на честь святих Іоакима і Анни у неканонічну юрисдикцію «УПЦ КП», – говориться на сайті УПЦ (МП). – Спосіб, до якого вдалися розкольники, традиційно зухвалий: місцевий підприємець – Мартиновець Микола Микитович – який відомий своїм упередженим ставленням до духовенства УПЦ, організував святковий захід для місцевих жителів. На цьому заході, після обіду та привітань,  Мартиновець представив жителям села двох «священників Київського патріархату». Селянам було запропоновано зібрати підписи, щоб «перереєструвати» парафію Української Православної Церкви, підпорядкувавши її невизнаній у Православному світі самопроголошеній неканонічній «УПЦ КП»".

За повідомленням УПЦ (МП), жителі села Преображенка Чаплинського району стверджують, що багато в чому вони залежать від Мартиновця М.М., оскільки, він володіє їхніми земельними паями, і тому змушені були підтримувати його ініціативи. "Однак, не дивлячись навіть на тиск з боку згаданого підприємця, в селі залишилися вірні УПЦ, які мають намір твердо триматися канонічної Церкви", – зазначає сайт УПЦ (МП).

Керуючий Херсонською єпархією цієї конфесії, архієпископ Херсонський і Таврійський Іоанн звернувся до голови Херсонської обласної державної адміністрації з проханням "відстояти законні права православних віруючих с. Преображенка та запобігти подальшому розпаленню міжконфесійного конфлікту".

Тим часом від Київського Патріархату з’явилося повідомлення про конфліктну ситуацію в c.Птича на Рівненщині.

"Зранку 20 квітня 2015 року представники УПЦ Московського патріархату захопили Свято-Успенський храм у селі Птича Дубенського району Рівненської області. 5 автобусів бойовиків та молодиків у рясах (скоріш за все з Почаївської лаври) побили парафіян, зірвали замки та увірвались до храму", - йдеться у повідомленні офіційного сайту УПЦ КП.

Представники УПЦ КП нагадують, що раніше – 8 квітня 2015 року – Господарський суд Рівненської області не задовольнив позов громади УПЦ Московського Патріархату щодо належності їм Свято-Успенського храму у селі Птича. Цього ж дня районною та місцевою владою було запропоновано громадам УПЦ КП та УПЦ МП почергово звершувати богослужіння у храмі. Однак представники УПЦ (МП) відмовилися від цього, сказавши, що «митрополит Варфоломій не благословляє почергових богослужінь».

Наголошується, що громада УПЦ КП на сьогоднішній день складає понад 90 %, вона вирішила "відкрити свій законний храм, який вона будувала своїми коштами та силами. Два замки, від яких «загубив» ключі священик УПЦ (МП), було зрізано, а третій відкрив особисто сільський голова, який свого часу і опечатував храм".

"На даний момент благочинний Дубенського району прот. Ігор Загребельний разом із громадою та місцевою владою мирним шляхом хочуть вирішити міжконфесійний конфлікт у селі, – зауважує сайт УПЦ КП. – Однак представники Московського патріархату на діалог не йдуть, цим самим ще раз засвідчують, що їм не вигідний мир у нашому краї. Більш того, як повідомив отець благочинний, бойовики зараз зачинилися у храмі, який патрулює «козацька варта із Києва», а також була затримана невідома жінка з ножами та чималою кількістю грошей (мабуть, плата бойовикам)".

Теги: