Представники УГКЦ взяли участь в міжнародній конференції з питань душпастирства щойно звільнених осіб після ув’язнення7-11 травня 2015 року у Ризі (Литва) проходила міжнародна конференція з питань душпастирства для осіб, щойно звільнених після ув’язнення. В рамках конференції відбувся семінар, метою якого було представлення служіння з метою профілактики повторних правопорушень, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Український досвід післяпенітенціарної опіки представляли протоієрей Костянтин Пантелей і Павло Загороднов, працівники Департаменту душпастирства у силових структурах України. У рамках візиту вони відвідали центр Ризької архидієцезії для реабілітації узалежнених та колишніх в’язнів, а також центральну ризьку тюрму. Про це повідомили в Департаменті душпастирства в силових структурах України.

Учасниками семінару, який відбувався в монастирі Святого Йосифа сестер домініканок, були представники католицьких мирянських і монаших спільнот, колишні засуджені, офіційні представники організацій, що працюють зі звільненими з пенітенціарних установ. Провідними доповідачами були Мартін Крукліс, головний тюремний капелан Римо-Католицької Церкви, гості з Об’єднаного Королівства Енді Кін-Даунс, виконавчий директор благодійної організації the Prison Advice and Care Trust (PACT) та Люк Кері, керівник служб PACT, офіційні представники Латвійської адміністрації тюрем і служби пробації, Асоціації ресоціалізації та інтеграції, а також від Асоціації тюремного служіння Латвії.

На семінарі було представлено більш як столітній досвід служіння організації PACT у Великобританії, наслідком якого став сучасний постійно діючий проект Спільнот основної дбайливої підтримки колишніх в’язнів. Учасники навчання опрацьовували методики пошуку, навчання та координації добровольців, які стають свого роду партнерами, що допомагають колишньому правопорушнику повернутися до нормального життя. Вчилися оцінювати ефективність допомоги і зміни в підопічних, які допомагають їм закріпитися в суспільстві. Обговорювалися ризики для добровольців і ув'язнених, заходи, щоб атмосферу безпеки в суспільстві та динаміку групової підтримки.

The Prison Advice and Care Trust (PACT) В'язнична консультація, турбота і довіра є незалежною благодійною організацією, яка надає практичні послуги для колишніх ув'язнених та їх сімей. Перше створене як Католицьке товариство допомоги в’язням у 1898 році, PACT працює нині у декількох в'язницях по всій Англії. Організація опрацьовує широкий спектр послуг, у тому числі: центри сімейних відвідин у в'язницях, пропонуючи інформацію, консультації та підтримку тих, хто відвідує ув'язненого; дитячі ігрові послуги у тюремних залах для відвідувань; «Перша ніч під вартою» підтримка нових в'язнів; PACT обід, кава бари у в'язницях; проект переселення  та столи поради в судах. PACT довгі роки впроваджує проект Спільнот основної дбайливої підтримки колишніх в’язнів, а також виступає за більшу державу підтримку сімей ув'язнених.

Теги: