Парламент врегульовує діяльність священиків-капеланів в місцях позбавлення воліВерховна Рада прийняла закон про діяльність священиків-капеланів в органах та установах пенітенціарної системи щодо здійснення душпастирської опіки серед арештованих і засуджених. У другому читанні законопроект № 1154 підтримали 231 народних депутатів під час голосування 14 травня 2015 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

“Сьогодні цей законопроект дуже актуальний, і ми врегульовуємо всі питання, які пов'язані з душпастирською роботою, в тому числі в місцях позбавлення волі”, – наголосив голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін (ВО «Батьківщина»).

Парламент також врахував пропозиції священнослужителів-капеланів щодо необхідності законодавчого забезпечення права арештованих і засуджених на таємницю сповіді.

Відтак, до Кримінально-виконавчого кодексу України та Закону України «Про попереднє ув'язнення» внесено таке доповнення:

“Таємниця сповіді є недоторканною і охороняється законом. Забороняється оприлюднювати, фіксувати технічними засобами та відтворювати будь-яку інформацію, отриману зі сповіді. Відомості, отримані зі сповіді не можуть бути предметом досудового розслідування, досудового слідства чи кримінального провадження, використовуватися як доказ. Ніхто в жодному разі не може допитувати священнослужителя, перекладача чи іншу особу з питань, пов’язаних з конфіденційністю сповіді”.

Закон також встановлює, що зустрічі священнослужителів (капеланів) із засудженими надаються у час, вільний від роботи (навчання) засуджених без обмеження кількості зустрічей у місці, визначеному адміністрацією установи виконання покарань. Подібна норма запроваджується також для осіб, арештованих на час проведення слідчих дій у кримінальних справах.

Для координації заходів душпастирської опіки засуджених центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, створює дорадчий орган, до складу якого включаються представники заінтересованих релігійних центрів і управлінь, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку.

Автором проекту виступив депутат Юрій Мірошниченко («Опозиційний блок»). У розробці цих законодавчих змін ще у 2013 році брали участь представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, Інституту релігійної свободи та Державної пенітенціарної служби України.

Теги: