У Національному музеї Тараса Шевченка відкрилася виставка «Якщо я не буду тут...», присвячена о. Омеляну Ковчу. Триватиме вона до 26 травня 2015 року, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на І-pro.kiev.ua.

Омелян Ковч – український греко-католицький священик, який служив у місті Перемишляни, а завершив свою місію у Майданеку. Під час німецької окупації, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, не зважаючи на заборону цього окупаційною владою. За різними даними, відбулося від 600 до 2000 хрещень. За це гестапо спочатку забрало українського священика до львівської в’язниці на Лонцького, а у серпні 1943 його було відправлено до табору смерті «Майданек», що знаходився неподалік Любліна y Польщі. Священик добровільно відмовився від спроб звільнення з концтабору і до останнього дня виконував свою душпастирську місію серед ув’язнених, що належали до різних національностей і віросповідань. Отець Омелян Ковч загинув у березні 1944 року.

Експозиція побудована на поєднанні фотографій, створених фотографом Герою Артемовою 2014 року в  Музеї «Майданек» та цитат з листів о. Омеляна Ковча з концтабору.

Гера Артемова – український фотограф, член UPHA (Українська Фотографічна Альтернатива) та Незалежної медіа-профспілки України. Займається документальною і арт-фотографією. Її знімки опубліковано в міжнародних виданнях. Учасник групових виставок і мультимедійних проекцій в Україні та закордоном. Персональна виставка відбулась у Києві в Музеї Івана Гончара. Фіналіст міжнародних та національних фотографічних конкурсів.

Під час виставки демонструватиметься фільм «Парох Майданека» (Польща, 2005, реж. Гжегож Лінковський)

Фільм знято за участі о. Стефана Батруха – пастора Грекокатолицької парафії у Любліні від моменту її заснування у 1993 році. Активно займається суспільною діяльністю, організовує транскордонні проекти, усіляко сприяє польсько-українському зближенню. Досліджує життя о. Омеляна Ковча та пропагує його духовний доробок.

Теги: