Вадим Скуратівський: мені шкода Російську Православну ЦерквуКультуролог і філософ Вадим Скуратівський вважає, що російська влада використовує церкву як інструмент для досягнення своїх цілей, а тому вона повністю від неї залежна. Про це він заявив в інтерв’ю Укрінформу, повідомляє "Релігія в Україні".

«В церкві дуже багато людей, яким хочеться використати державу як інструмент. Вони йдуть в бік держави. А насправді це не вони використовують державу. Це держава їх використовує. І мені шкода російську православну церкву. Але з цим нічого не поробиш. Це проблема на найближче століття», - заявив Скуратівський.

Він також висловив переконання, що в Україні повинна бути власна помісна загальна церква, але «в жодному разі вона не має фліртувати політично з міністрами та президентами».

«Ну що з того, що приходив в Києво-Печерську лавру і навіть на Афон політично покійний Янукович? Ну стояло у нього стільки ікон в тому самому Межигір'ї і парадних релігійних книг. Чи хрестився він на ці ікони, чи читав ці книги? Саме те Межигір'я - демонстрація не просто людської безвідповідальності, а дурості неймовірної. А довкола ж були церковні персонажі, які могли йому щось пояснити. Але не так вже багато добрих людей в християнському всесвіті», - додав філософ.

Інший експерт, заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха, в інтерв’ю Укрінформу 20 квітня зазначав: "Відходить домінантність УПЦ МП. Суспільне відчуття, що є правильна і неправильна церква, поступово розсіюється. Патріотична позиція УПЦ КП, починаючи з Майдану і в цій війні якщо не повністю легітимізувала, то підняла престиж Київського патріархату. Держава не може жорстко регулювати діалог, але має піклуватися про активність пастви. Не клірики, а світські люди можуть підготувати грунт для об'єднання".

Теги: