УПЦ відзначила роковину кончини митрополита Володимира (Сабодана)5 липня, у роковини з дня кончини попереднього Предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Володимира (Сабодана), Предстоятель Української Православної Церкви, митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив літургію на соборній площі Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

Митрополиту Онуфрію співслужили архієреї, а також численні представники духовенства різних єпархій УПЦ.

Після читання Євангелія владика звернувся до пастви з словами проповіді: «Сьогодні сповнюється рік з дня кончини Предстоятеля нашої Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Митрополита Володимира. Це була прекрасна людина, добрий пастир, який душу поклав за своїх овець. Блаженніший Митрополит Володимир очолював нашу Церкву більше 20-ти років». Згадуючи невтомне служіння Церкві спочилого Предстоятеля, митрополит Онуфрій сказав що він вчив усіх боголюбивому, благочестивому житію словом, а ще більше своїм прикладом. «Це була дуже терпляча, смиренна, кротка людина», – зауважив владика. – Він залишився твердим поборником чистоти Православ’я, канонічної Церкви».

За богослужінням були піднесені молитви про мир в Україні та за упокій душі спочилого Предстоятеля.

Під час глава УПЦ звершив дияконську хіротонію над випускником Київської духовної семінарії Тарасом Куцмусом.

Після закінчення богослужіння відбувся хресний хід до монастирського кладовища на Дальніх печерах, де на могилі митрополита Володимира відбулася панахида за спочилим Предстоятелем УПЦ.

Голова адміністративного апарату Київської митрополії архімандрит Віктор (Коцаба) в день річниці смерті митрополита Володимира заявив: «Блаженніший вважав, що подолати розділення українського православ'я потрібно на фундаменті братської любові і загальноприйнятих у православному світі правил. Адже будь-який крок, який не відповідає церковним канонам, нав'язується ззовні або є поспішним, може призвести до непоправних наслідків. Це розуміють не тільки у нас. У своєму недавньому інтерв'ю новообраний глава УАПЦ зазначив, що в 1992 році вже були спроби реалізувати сценарій об'єднання церков, і за підсумками вийшов ще більший розкол».

За його словами, митрополит Володимир неодноразово показував приклад того, як потрібно вирішувати спірні питання. «Коли він тільки приїхав на Київську кафедру, йому наполегливо пропонували відвоювати захоплений Володимирський собор. Блаженніший відмовився. Він прекрасно розумів, що це може стати початком великого релігійного силового протистояння, в якому однозначно не буде переможців, але буде багато переможених. Для нього любов до Бога, ближніх та Батьківщини значила в сто разів більше, ніж можливість відновити справедливість. Саме в цьому і полягає головна спадщина митрополита Володимира. Він чітко показав, що зцілювати будь-які рани потрібно любов'ю, а не силою. Інакше під питання буде поставлено як людське життя, так і життя всього суспільства », - підкреслив голова адміністративного апарату Київської митрополії УПЦ.

Теги: