УПЦ КП організувала Всеукраїнське військове паломництво25 липня 2015 року Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у Іллінському храмі села Суботів – родовому храмі гетьмана Богдана Хмельницького – відслужив молебень перед початком першого всеукраїнського військового паломництва "Холодноярська проща", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

У відкритті паломництва також взяли участь митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, голова Синодального управління військового духовенства, архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, єпископ Кіровоградський і Голованівський Марк, єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон, єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій духовенство Київської, Черкаської, Дніпропетровської та Волинської єпархій.

"Холодноярська проща" – перше всеукраїнське православне паломництво для військовослужбовців та членів їх родин. Воно звершується під гаслом "Одне Хрещення – Єдина Церква і Єдина Держава". Організовано прощу силами Синодального управління військового духовенства УПЦ КП з благословення Патріарха Філарета. Проща для військових не нова ідея – це данина традиції побожних козаків, які здійснювали подорожі своїм бойовим товариством до святих місць.

Місцем паломництва не випадково обраний Холодний Яр. Саме ця місцевість багаторазово в історії ставала центром боротьби за незалежність України. Холодний Яр відомий тим, що звідси починалася визвольна війна Богдана Хмельницького 1648 року, Коліївщина 1768 року. Волелюбні селяни Холодного Яру активно включилися у боротьбу за незалежність України у часи Визвольних змагань 1917-1920 років в складі військ Української народної республіки. Після поразки Визвольних змагань тут довгий час діяли українські повстанські підрозділи, які чинили опір окупантам. У часи Другої світової війни у Холодному Яру діяли підрозділи Української повстанської армії. Одна з дивізій УПА носила назву "Холодний Яр".

У своєму слові глава УПЦ КП зазначив, що перша військова проща має зміцнити воїнів духовно, загартувати у них любов до Батьківщини та закликав воїнів брати приклад з останнього кошового отамана Запорізької Січи святого праведного Петра Калнишевського, який навіть після ув'язнення його московськими військами не зламався. Сидячи у темниці Соловецького монастиря, святий Петро молився та загартовував себе, терплячи муки, і в своєму праведному житті пережив своїх мучителів.

Предстоятель Київського Патріархату відзначив воїнів церковними медалями "За жертовність та любов до України". Владика благословив також учасників прощі – прикордонника та його наречену, які у цей день вінчалися.

В Іллінському храмі владика приклонився до ікони Ісуса Христа, яка кілька місяців перед цим почала кровоточити і вже здобула у народі назву "Кровоточивої".

Подібні до Холодноярської прощі паломництва для військових раніше запровадила Римо-Католицька Церква – до міста Лурд у Франції – місця явлення Пресвятої Богородиці.

У планах Синодального відділу військового духовенства зробити прощу щорічною.

Теги: