Національний банк України уводить до обігу пам’ятну монету «Київський князь Володимир Великий». Вона присвячена видатному державному та політичному діячеві князю Київському Володимиру Великому та вшановує його пам`ять у зв`язку з 1000-літтям упокоєння, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Кmc.in.ua і Асоціацію нумізматів України.
Монету виготовлено з срібла, категорія якості карбування - `спеціальний анциркулейтед`, маса – 62,2 г, діаметр - 50,0 мм, тираж - 2 000 штук. Гурт монети - гладкий із заглибленим написом. Монету виготовлено з використанням технології патинування, елемент оздоблення - локальна позолота (вміст золота в чистоті не менше ніж 0,002 г).

Під час презентації пам’ятної монети “Київський князь Володимир Великий” директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко зауважив, що концепція цієї монети розкриває основні державотворчі діяння князя Володимира Великого: “Тому на аверсі монети ми бачимо і зображення однієї з перших монет Київської держави – срібляника, і фрагмент забудови древнього Києва, праворуч і ліворуч від якого – пагорби з назвами племен, які населяли цю територію.На реверсі в центрі зображено київського князя Володимира Великого, навколо нього чотири медальйони, що показують головні діяння князя: карбування монет, приєднання нових територій і захист кордонів держави, економічний розвиток і торгівля, хрещення населення та утвердження християнства як державної релігії”.

Також він розповів, що в цьому році виповнилося 20 років з моменту запуску Національним банком України нумізматичної програми нашої держави.

“За ці два десятиліття відкарбовано 649 видів (507 найменувань) пам’ятних монет загальним тиражем понад 16,5 млн. шт. Це велика кількість монет, але історія нашої держави теж велика, тисячолітня”, – сказав Віктор Зайвенко та додав, що монети випускаються в 31 серії і розповідають про традиції українського народу, природу, досягнення, міста і людей.

Теги: