Президент затвердив стратегію захисту прав людини, зокрема релігійної свободиНаціональна стратегія у сфері прав людини спрямована на об'єднання суспільства довкола розуміння цінності прав і свобод людини, які захищаються на основі принципу рівності та без дискримінації. Документ затверджений Указом Президента України від 25 серпня 2015 року № 501/2015, повідомляє Інститут релігійної свободи

Окрім різних аспектів захисту прав людини Національна стратегія побіжно торкається проблематики свободи віросповідання. Зокрема, з метою забезпечення реалізації права на свободу мирних зібрань та права на свободу об'єднань передбачається “удосконалення процедури державної реєстрації релігійних організацій та погодження мирних зібрань релігійного характеру”.

Як повідомляв ІРС, діючі положення частини п’ятої статті 21 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» на сьогодні суперечать статті 39 Конституції України та дискримінують віруючих громадян і релігійні організації, оскільки передбачають дозвільний характер та 10-денний термін для сповіщення про організацію публічного мирного заходу релігійного характеру.

Окрім цього, задля створення ефективної системи запобігання та протидії дискримінації Національна стратегія ставить завдання “забезпечити ефективне розслідування злочинів, вчинених з мотивів расової, національної, релігійної та іншої нетерпимості, та притягнення винних осіб до відповідальності”.

Однак інші проблемні питання у сфері релігійної свободи та діяльності релігійних організацій не знайшли своє відображення в Національній стратегії у сфері прав людини.

Водночас у Кабінету Міністрів України є можливість розширити практичні аспекти цього документу під час розробки Плану дій щодо реалізації Національної стратегії на період до 2020 року. Згідно Указу Президента на це Уряду відведено тримісячний строк та передбачено обов’язкове залучення представників громадськості.

Теги: