Представники «Pax Christi» назвали українцям три види «зброї» проти несправедливостіМиротворча організація Pax Christi завершила тренінги в Україні. Це була нагода для учасників тренінгів повправлятися у вирішенні конфліктів найкращим шляхом – за допомогою методу активного ненасилля, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Кmc.in.ua.

Для проведення тренінгу в Україну прибула Аннамарі Гілен. Вона є директором Pax Christi Flandria (Бельгія) і займається проектами миротворчої діяльності та діалогу у країнах СНД.

Разом із нею приїхав Люк Вансіна OFMCap, який, будучи місіонером протягом 25 років, жив у Конго (Африка), де йшла війна. Люк Вансіна має багатий досвід надання гуманітарної допомоги населенню і вивчає можливість використання методу «активного ненасилля» в українських реаліях.

Люк підкреслив важливість діалогу у справі конфлікту. «Коли у нас виник конфлікт, то потрібно сісти за чашкою кави – і результат буде позитивний», - зазначив монах.

Стратегію і методи теорії активного ненасилля розробили подружжя Жан Госс і Хільдегард Майр. В основі лежить намагання зрозуміти іншого, його мотиви і причини конфлікту. Потрібно усвідомити, що кожна людина має свою гідність, свої потреби, тому необхідна глибока повага до кожного. Тоді на основі цього потрібно навчитися вести справжній діалог, який може допомогти вирішити конфлікт. Основними складовими «духу ненасилля» - є спілкування, готовність слухати один одного, терпеливість і творчість.

Учасники тренінгу, а їх було 11, вчилися аналізувати конфлікт за окресленою схемою. Потім були практичні заняття в групах. Потрібно було навести приклад конфлікту і його проаналізувати. Говорили між іншим про проблему адаптації осіб, що повернулись з АТО, проблему насилля в родині і т.п.

Аннемарі зазначила, що можна стати також учасником насилля, якщо нічого не робити, аби вирішити конфлікт. Вона охарактеризувала три види «зброї», які є в арсеналі людини, якщо вона зустрічається з несправедливістю. Це – не брати участь у несправедливості (напр., не давати хабарів), громадянська непокора (ігнорування несправедливих наказів або законів), піст (як постив Ісус, Ганді тощо).

Аннемарі підкреслила, що насилля і несправедливість тотожні між собою, і будь-яке насилля породжує нове насилля, і врешті-решт може утворитись замкнене коло.

Під час роботи в групах ми розглядали два різних конфлікти і намагалися знайти шляхи їх вирішення. Ситуації були непрості: взаємовідносини двох людей, проблема байдужості дітей до своїх літніх батьків.  

«Важливо почати діалог з того, щоб говорити щось позитивне про іншого, або ж щось негативне про себе», - підкреслила Аннемарі. У будь-якій ситуації дві сторони мають свої позитивні та негативні сторони. Потрібно пам’ятати про це.

Нагадаємо, що організація Pax Christi (Мир Христа) виникла у 1945 році на півдні Франції з ініціативи Марти Дортель Клодо і католицького єпископа міста Монтобан П'єра-Марі Теа. Вони закликали католиків молитись за вчорашніх ворогів – німців. Під час нацистської окупації Франції єпископ Теа виступив на захист євреїв, внаслідок чого потрапив до концтабору, де також просив своїх співвітчизників молитись про «зцілення» Німеччини від фашизму.  

Спочатку рух мав на меті налагодити зв’язки між віруючими і всіма людьми у Франції та Німеччині. Після цього осередки організації з’явились в інших країнах. Зараз організація проводить акції на підтримку миру та  захисту прав людини, об’єднує майже 60 неурядових організацій в усьому світі.  

Теги: