Києво-Печерський заповідник ініціює у Вікіпедії Тиждень культурної спадщиниУсіх охочих запрошують долучатися до Тижня культурної спадщини у Вікіпедії і впродовж 1–20 грудня 2015 року створювати статті про пам’ятки, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рrostir.museum.

Про старт тематичного тижня у Вікіпедії, присвяченого культурній спадщині та 25-річчю включення об’єкту «Київ: Собор Святої Софії з прилеглими монастирськими спорудами, Києво-Печерська лавра» до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО було оголошено під час відкриття виставки «Вікі любить пам’ятки» 21 листопада 2015 року у виставковій залі Великої лаврської дзвіниці. Ініціатором тижня виступив Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник.

Метою тематичного тижня співпраці є створення та поліпшення статей про світову спадщину ЮНЕСКО зокрема, і культурні пам’ятки взагалі. В Україні знаходяться 7 об’єктів світової спадщини, і два з них увійшли до списку рівно 25 років тому: Києво-Печерська лавра та Софійський собор.

До 20 грудня всіх охочих запрошують до написання статей про пам’ятки – окремі будівлі комплексних підохоронних об’єктів. Наприклад, про пам’ятки Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, про об’єкти, запропоновані до включення у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, про об’єкти в інших країнах світу. Особливо актуальним організатори вважають переклад наявних матеріалів у Вікіпедії іншими мовами світу з метою поширення знань про багатство української історії.

Понад 41 тисячу фотографій пам’яток культурної спадщини України було завантажено у Вікісховище в рамках фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» 2015 р., тому новостворені статті можуть одразу бути ними проілюстровані.

Підсумки Тижня культурної спадщини у Вікіпедії буде оприлюднено до 25 грудня 2015 року.

Контакти: press@wikimedia.in.ua, nkpz.press@gmail.com, +38 096 916 07 19

Теги: