Інститут душевної релігії виграв суд у Міністерства культури щодо надання неповної інформації на запитОкружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправними дії Міністерства культури України щодо надання неповної інформації на запит на інформацію Громадської організації "Інститут душевної релігії" і зобов'язав міністерство надати достовірну, точну та повну інформацію на запит, а також стягнув з міністерства на користь інституту судові витрати в сумі 487 грн 20 коп., повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на блог Юрія Шеляженка.

Запит, на який міністерство надало неповну відповідь, стосувався таких питань:

- Якими нормативно-правовими актами (законами, підзаконними актами, в т.ч. центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії) врегульовано підстави і порядок витребування висновків місцевої державної адміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, а також спеціалістів при реєстрації Міністерством культури України статутів релігійних центрів;

- Яким нормативно-правовим актом передбачена підстава, вказана у листі Міністерства культури України від 19.08.2015 р. вих. № 488/18/55-15: "процедура є необхідною в тому випадку, коли представники релігійної організації, що реєструється вперше, не можуть визначити конфесійну приналежність релігійної організації (відповідно до переліку релігійних організацій, статути яких зареєстровані в Україні), а культові практики й позакультова діяльність релігійної організації потребує додаткового вивчення фахівцями з релігієзнавства";

- Які питання ставляться до місцевої державної адміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, а також спеціалістів при витребуванні висновку, передбаченого ч. 4 ст. 14 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації»;

- Про перелік конфесійних приналежностей релігійних організацій, при реєстрації статутів яких не застосовується процедура, передбачена ч. 4 ст. 14 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

З 2009 року державні органи чинять перешкоди віруючим в найвищу цінність людини у реєстрації релігійних організацій. У 2015 році Міністерство культури України двічі "повертало на доопрацювання" статут релігійної організації "Релігійний центр віруючих в найвищу цінність людини – Душевна спільнота". Такі дії міністерства також оскаржені в суді.

Останнім часом відмови у реєстрації отримали релігійні громади "Церква саєнтології Києва у Дніпровському районі міста", "Істино православна незалежна парафія Різдва Христового", "Українська Православна Церква".

Юрій Шеляженко, засновник "Душевної спільноти", коментує: "У 2015 році в Міністерстві культури України без відкритого обговорення і нібито за ініціативою громадської ради (хоча комісія з питань релігій громадської ради при Мінкульті за це не голосувала) створено експертну раду з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій, якій доручається "перевірка" статутів релігійних організацій. Діяльність експертної ради є непрозорою і спрямована на мобілізацію "експертної" думки вузької номенклатури процерковних "експертів" для припинення релігійних практик, які можуть похитнути монополію кількох християнських церков у релігійному житті України, та для вишукування предлогів дискримінації нових, незалежних і малочисельних релігійних організацій. Судячи з небагатьох прес-релізів міністерства, "експертна рада" вже бореться з харизматичними церквами та сучасними духовними рухами".

Теги: