Міноборони затвердило тарифи для посад священиків-капеланів Представники церков і релігійних організацій обговорили перспективи вдосконалення законодавства України в сфері військового капеланства. Про це йшла мова під час засідання Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України 21 січня 2016 року у Центральному будинку офіцерів у Києві, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Приводом для цього став розроблений Радою національної безпеки і оборони України законопроект з питань служби військового духовенства (капеланської) служби у Збройних Силах України.

У зв’язку з цим Рада у справах душпастирської опіки вирішила створити окрему робочу групу з доопрацювання цього документу. Представники конфесій вважають, зокрема, що військове капеланство має поширюватися не тільки на військо, але в тому числі на Національну Гвардію та Державну прикордонну службу України. Також залишається відкритим питання капеланського служіння в правоохоронних органах.

Полковник Руслан Коханчук, старший офіцер Відділу роботи з громадськими, релігійними організаціями та шефських зв`язків Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міноборони України, повідомив про успіхи та складнощі на шляху до впровадження в Збройних Силах Україні капеланської служби. За його словами, вже затверджено тарифи для посад священиків-капеланів та триває процес створення профільного управління у складі Міністерства.

Свої пропозиції з цього питання висловили запрошені на засідання фахівці: співробітник Секретаріату Кабінету Міністрів Юрій Решетніков та виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін.


Також учасники засідання постатейно розглянули проект типової угоди між Міністерством оборони України та церквою (релігійною організацією) про співпрацю у сфері задоволення релігійних потреб військовослужбовців Збройних Сил України та у справах служби військового духовенства (капеланства). На підставі відповідних угод з церквами та релігійними організаціями, які входять до складу Ради у справах душпастирської опіки, Міністерством будуть укладатися трудові контракти з майбутніми штатними військовими священиками (капеланами).

Особливу увагу було приділено проблемам військового капеланства в районах проведення АТО, а також висунуто пропозиції щодо плану діяльності Ради на 2016 рік.

Засідання завершилось вирішенням внутрішніх питань організації роботи Ради у справах душпастирської опіки при Міноборони. Її головою на наступний річний період переобрали єпископа УАПЦ Володимира (Черпака) та секретарем – священика УГКЦ Любомира Яворського.

Також про шляхи впровадження в Україні концепції тюремного капеланства йшлося на засіданні Душпастирської ради при Державній пенітенціарній службі України. Захід відбувся 22 січня 2016 року під головуванням протоієрея УГКЦ Костянтина Пантелея у приміщенні центрального апарату Служби.

Душпастирська рада затвердила 4 навчальні модулі компетентності: правової, режимної, психолого-педагогічної і фахової (душпастирської). За підсумком навчання капеланів в міжконфесійних групах проводитиметься тестування для оцінки рівня засвоєння матеріалу.

Навчання капеланів планується в Київському Інституті кримінально-виконавчої служби, Чернігівській пенітенціарній академії, Білоцерківському училищі професійної підготовки персоналу та Дніпродзержинському училищі професійної підготовки персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України. У засіданні взяли участь представники керівництва цих навчальних закладів, які представили свої програми підготовки капеланів.

Душпастирська рада також запланувала провести у 2016 році міжнародну науково-практичну конференцію на тему «Сучасність і перспективи душпастирської опіки в пенітенціарній системі України».

Теги: