29 лютого в прес-центрі УНІАН відбулась презентація книги "Катехизм Українця ХХІ століття". Книгу представили її автори – Володимир Романенко, бізнесмен, видавець та автор богословських праць, та Георгій Коваленко – екс-речник УПЦ, учасник Ініціативи "21 листопада", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на ТСН.
Ідея написати "Катехизм Українця ХХІ століття" виникла після перевидання твору українського патріота Богдана Заклинського, що вийшов у 1915 році під назвою "Що треба знати кождому Українцеві?".

Володимир Романенко коментує: "Найбільша помилка людини, трагедія її в тому, що Адам, маючи все в раю, послухав сатану-змія і відвернувся від Бога. Так само наші зовнішні і внутрішні вороги жадають, щоб ми змирилися з тяжким станом України, опустили руки, виїхали назавжди за кордон, відреклися від Неньки, померли в забутті, відвернувшись від України…"

Відповідно до сучасних умов, автори катехизму пропонують визначити загальні для всіх українців поняття, цінності та погляди – незалежно від професії, суспільного статусу, часу і місця народження, проживання та навіть етнічного походження людини. Книга написана у діалогічній формі (запитання – відповідь), за допомогою яких автори розпочинають розмову з кожним читачем стосовно основних цінностей українця XXI століття. Книга складається з 13 розділів-тем для обговорення (Земля-Україна, Народ, Мова, Віра, Воля, Родина, Праця, Власність, Історія, Культура, Держава, На чужині, Наша мета) та Заповіді для українців по-Божому.

"Українець – це громадянин України. Українець – це людина, народжена в Україні. Українець – це людина, народжена в родині Українців. Українець – це той, хто, незалежно від громадянства, місця проживання та місця народження, вважає себе Українцем. Українець – це той, кого Українці визнають Українцем", – коментує протоієрей Георгій Коваленко.

Книга "Катехизм Українця ХХІ століття" була видана у Видавництві "Богуславкнига". Науковими консультантами виступили Сергій Йосипенко – доктор філософських наук, завідувач відділу історії філософії України Інституту філософії НАНУ та Павло Михед – доктор філологічних наук, професор, завідувач відділу слов'янських літератур Інституту літератури НАНУ. Автором ілюстрацій до книги стала Марія Романенко.

Теги: