24 березня 2016 року в столичній книгарні «Є» презентовано нову, щойно видану книгу «Катехизм Українця ХХІ століття». Книгу представили її автори – Володимир Романенко, видавець, автор богословських праць, голова правління БФ «Богуслав», та протоієрей Георгій Коваленко – учасник Ініціативи «21 листопада», шеф-редактор сайту «#Отченаш.укр», повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

У презентації також взяли участь автор ілюстрацій до книги Марія Романенко та наукові консультанти: Сергій Йосипенко, доктор філософських наук, завідувач відділу історії філософії України Інституту філософії НАНУ і Павло Михед, доктор філологічних наук, професор, завідувач відділу слов’янських літератур Інституту літератури НАНУ.


«Катехизм Українця ХХІ століття» фактично є продовженням теми твору українського патріота Богдана Заклинського, що вийшов у 1915 році під назвою «Що треба знати кождому Українцеви?» та у минулому році перевиданого видавництвом «Богуславкнига». Тому запропонована на презентації «Катехизму українця ХХІ століття» тема дискусії «Поговоримо через 100 років?» викликала жвавий інтерес присутньої публіки. Зал книгарні був заповнений небайдужими, які схвильовано й зацікавлено теж виступали під час дискусії.

Автор книги Володимир Романенко закликав не опускати руки, згадати, «хто ми є, хто ми такі – українці». Щоб побудувати сильну й процвітаючу державу, він пропонує пам’ятати, що українці – не сироти, що є в них «рідний Батько, є Ненька, є й загальні для всіх Українців цінності, які актуальні сьогодні, як і 100 років тому, цінності, які мають єднати всіх Українців».

«У книзі є певна ієрархія цінностей, — наголосив співавтор книги, протоієрей Георгій Коваленко. — Але ця книжка, будучи світською, не відірвана від релігійної традиції: тут є посилання й на Святе Письмо. Враховуючи, що ми написали діалог, то сподіваємося на його продовження».


З натхненням про свої ілюстрації розповіла їх автор Марія Романенко, яка втілила у свої малюнки ідеї символізму та мінімалізму. Якими українці бачать себе та своє майбутнє? Що для українців є їх історія, мова, родина? Яке їх ставлення до праці, власності, держави? Чого треба прагнути і якими шляхами своїх цілей досягати? Про все це говорили й наукові консультанти Сергій Йосипенко та Павло Михед.

Написана у формі діалогу, книга вже розпочала розмову із своїми читачами. Присутні на презентації з приємністю почули, що книга скоро має стати доступною в електронному вигляді.

Теги: