16 квітня члени пластуни Києва відзначать 104-ту річницю з дня заснування організації. Захід приурочений до дня складання першої пластової присяги і відзначається пластунами з 1912 року, коли перший пластовий гурток у Львові присягнув на вірність Богові і Україні, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на І-pro.kiev.ua.

“Пласт” — національна скаутська організація України, метою якої є сприяння всебічному патріотичному самовихованню української молоді на засадах християнської моралі як свідомих, відповідальних та повноцінних громадян місцевої, національної та світової спільнот і провідників українського суспільства.

Щороку в день святкування у центрі Києва збирається близько 600 пластунів і для багатьох із них цей день стає днем складання своєї пластової присяги. Традиційно захід розпочнеться з вимаршу центром столиці від Маріїнського палацу до Михайлівської площі, де відбудеться церемонія відкриття.

Для киян діятимуть розважальні активітети, такі як живий «морський бій» та гра «гилка» — український аналог гри у бейсбол на Володимирській гірці. Ввечері пластуни завершать святкування співами біля багаття на Замковій горі.

Програма заходу:

12:00 -13:00 —  вимарш від Маріїнського палацу до Михайлівської площі
13:30 -14:30 — відкриття заходу на Михайлівській площі
14:30-15:30 — вільний час
15:30-18:00 — розважальні активітети на Володимирській гірці
18:30-20:30  — співи біля вогнища на Замковій горі.

Крім того, пластуни запрошують на Міжнародний науково-пошуковий та освітній табір-експедицію «Вирій», а саме на 8-му краєзнавчу дослідницьку експедицію «Вирій - 2016», яка 8-19 серпня 2016 року працюватиме на українських етнічних землях на території Польщі з метою відновлення українського цвинтаря.

Табір-експедицію «Вирій» було засновано пластуном Андрієм Котлярчуком в 2009 році. Його мета полягає у згуртуванні української молоді з України та діаспори навколо збереження історичної пам’яті та національних пам’яток на етнічних землях українців, що перебувають у складі сучасної території Польщі, — на так званому Закерзонні. За кілька років учасники відновили чотири цвинтарі на території Польщі: в селі Жуків, Подемщина, Любича Князі та Суха Воля, пише Рrostir.museum.

Теги: