18 квітня 2016 року Національний центр «Мала академія наук України» (МАН) та Молодіжна громадська організація «Молодіжна асоціація релігієзнавців» проведуть черговий міждисциплінарний дослідницький семінар з православ’я, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Тема вже п’ятого засідання — «Держава-церква-суспільство (1920-1930-і рр.): маркування простору».


Доповідачем буде Алла Киридон – директор Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво», доктор історичних наук, професор, авторка книг «Час випробувань: держава, церква і суспільство в радянській Україні 1917-1930-х рр.», «Держава-Церква-Суспільство в радянській Україні: історіографія, джерела, методологія дослідження», «Державно-церковні відносини в радянській Україні 1917-1930-х рр.: історіографічний дискурс», «Держава-церква-суспільство: Інверсна трансформація в Україні».

В анотація доповіді, зокрема, говориться: "Аналіз історіографії засвідчив утвердження в 1990-х роках доволі усталеної концептуальної схеми висвітлення відносин держави і церкви в 1920-1930-ті роки, яка зводиться до пріоритету насильницько-репресивних дій держави щодо церкви та духовенства. Натомість авторка пропонує дослідження державно-церковних відносин у радянській Україні періоду 1920-1930-х років через трикомпонентний ланцюг «держава – церква – суспільство» (таким чином, проблема державно-церковних відносин поєднує три зрізи: вимір держави, позиція церкви і ситуація в суспільстві). Це дає підстави для концептуального переосмислення проблеми, в основі якого лежить теза про взаємозв’язок і взаємообумовленість усіх перелічених складових при впровадженні більшовицької моделі... Ні секулярна, ні церковна сторона не могли змінити суспільство за короткий період і мусили певний час співіснувати, хоч і в нерівнозначних умовах. Цим самим вони мимоволі творили іншу якість суспільства".

До участі запрошуються усі бажаючі.

Семінар розпочнеться о 16.00 за адресою: м. Київ, вул. Михайла Коцюбинського, 1, «Зал засідання президії МАН» (7 поверх).

Фото Facebook

Теги: