Створено оргкомітет з відзначення 500-ліття РеформаціїРада Євангельських Протестантських Церков України вирішила проголосити 2017 – Роком Реформації та створила оргкомітет для підготовки урочистостей і просвітницьких заходів. Таке рішення глави євангельських церков прийняли на засіданні РЄПЦУ, яке відбулося 15 квітня під головуванням Сергія Шаптали, голови Братства Незалежних церков і місій ЄХБ України, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Вже цього тижня Оргкомітет збереться для продовження роботи з напрацювання переліку та підготовки різнопланових заходів з нагоди 500-ліття Реформації, серед яких: просвітницькі кампанії, наукові конференції та круглі столи, молодіжні форуми, історичні дослідження в контексті України, міжнародні конференції, публікація тематичних видань.

Також учасники засідання РЄПЦУ обговорили актуальні проблеми законодавчого врегулювання деяльності релігійних організацій.

Директор Департаменту у справах релігій і національностей Мінкультури Андрій Юраш разом із своїми співробітниками розповів про новації у сфері податкового законодавства. Зокрема, йшлося про зміни у Податковому кодексі України, які передбачають додаткові вимоги до релігійних організацій, щоб користуватися неприбутковим статусом.

Серед іншого на засіданні йшлося про зміни до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” в частині вдосконалення процедури реєстрації статутів релігійних орагніазцій та змін до них, внесення цих відомостей до Єдиного державного реєстру. Це завдання Міністерство юстиції та Міністерство культури повинні виконати до III кварталу 2016 року.

Голова правління Інституту релігіної свободи Олександр Заєць поінформував присутніх також про ситуацію з законодавчими ініціативами щодо питань альтернативної служби та прав священнослужителів в контексті мобілізації на військову службу, а також про особливості запровадження капеланської служби у Збройних Силах України.

До обговорення цієї проблематики долучився народний депутат України Павло Унгурян, який повідомив про намір виступити із відповідними законодавчими ініціативами для розв’язання цих проблем.

Аналізуючи стан дежавно-конфесійних відносин, глави євангелських протестантських церков зазначили брак конструктивного діалогу влади з релігійними діячами. Вони звернули окрему увагу на загрози в сфері суспільної моралі та спланували низку заходів і звернень з пропозиціями щодо покращення державної політики, зокрема в сфері сім’ї.

Теги: