Католики відзначили у Львові 800-ліття Ордену проповідників (домініканців)24 травня ченці ордену проповідників (домініканців) відзначили у Львові 800-тя своєї організації, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Сatholicnews та Velychlviv.com.

Месу у храмі Стрітення очолив митрополит Львівський, архієпископ Мечислав Мокшицький, йому співслужили генеральний вікарій Яцек Дудка та настоятель монастиря домініканців у Львові Якуб Гонцяж. Привітати домініканців прийшли також священики і монахині з інших парафій.

По завершенню богослужіння, в каплиці Росена поряд із храмом розпочалася друга, менш офіційна частина святкування.

Режисерка Ірина Кондратюк представила премʼєрний показ фільму «Святий Домінік – проповідник Істини». Це перший фільм з серії короткометражних стрічок, які у розповідатимуть про домініканських святих.

Відбулося й відкриття фотовиставки Ольги Рибачук «Подорож життя», присвяченій діяльності братів-проповідників в Україні. Світлини з Києва, Фастова, Львова, Чорткова показують повсякденне життя домініканців: служіння та проповідування, інтелектуальна праця та навчання інших, опіка дітьми тощо.

Радість ювілею обʼєднала мирян різних конфесій і богопосвячених осіб, молодь і старих людей.

Орден проповідників – Оrdo praedicatorum (ОР) – було засновано в Тулузі (Франція) Домініком Ґусманом (1170-1221) 1215 року. Основні сфери діяльності домініканців — проповідь Євангелія, вивчення наук, освіта, боротьба з єресями, місіонерська діяльність.
Перші відомості про ченців ордену проповідників у Львові походять з XIII ст. Вони заснували тут монастир Божого Тіла та збудували домініканський собор (храм Пресвятої Євхаристії).

Теги: