Протоієрей Олекса Петрів, кандидат юридичних наук, керівник Департаменту зовнішніх зв'язків УГКЦ в Україні, під час круглого столу в Укрінформі 21 червня наголосив, що Церква просить не поспішати зі змінами до другого розділу Конституції, де йдеться про права і свободи людини і громадянина, оскільки остерігається поправок, що можуть становити загрозу базовим принципам християнської моралі, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Ukrinform.ua.

"Питання змін до другого розділу Конституції - про права і обов'язки громадянина чи права людини - нас, як віруючих людей, найбільше цікавлять. Дуже важлива позиція релігійної спільноти - щоби в даний час, в даній ситуації не рухати другий розділ Конституції України. Настільки серйозні там речі доторкнуті, і настільки немає суспільного запиту на те, щоб там зміни робити. Дасть Бог, що державна влада до того дослухається і не буде педалювати цих змін до другої частини", - сказав о. Олекса Петрів.

За словами Романа Семенухи - народного депутата України (фракція "Самопоміч") - зміни до Конституції навіть ще не спрямовані до Конституційного суду. Тому і сьогоднішній круглий стіл за участі громадськості та представників церкви, й інші заходи є дуже важливими.

"У нас є величезний шанс вплинути, щоб не допустити розмивання базових речей - це стосується традиційного шлюбу, сімейних цінностей, які ми беззаперечно поділяємо. Втручання в розділ "Права людини" є невиправданим на виклики сьогоднення. Конституція  покликана врегульовувати три важливих блоки питань, зокрема "Права людини", де навіть одна кома, неправильне слово можуть вплинути на той баланс, який наразі закладений у Конституції", - зазначив він, нагадавши, що стаття 157 Конституції прямо забороняє будь-які зміни до неї, якщо в країні оголошений воєнний або надзвичайний стан.

"Якщо країна зазнає зовнішньої агресії, вона в цей момент є найбільш вразливою до якихось зовнішніх впливів. Захист Конституції - це частина захисту суверенітету держави, і ті чи інші зміни мають буди виваженими", - наголосив народний депутат.

Фото regionnews.net

Теги: