У Кам’янському видано книгу для співу літургії всіма прихожанами18 липня у Кам’янському (колишній Дніпродзержинськ Дніпропетровської обл.) для прихожан храму прп. Сергія Радонєжського УПЦ (МП) працею настоятеля архімандрита Арсенія Бочкаря було видано книгу «Божественна Літургія святителя Івана Золотоустого для співу вірними», повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Видання невеличким накладом містить текст літургії церковнослов’янською мовою з поясненнями українською, відредагований доктором богослов'я архімандритом Арсенієм у відповідності до богослужбових особливостей Сергіївського храму, головна з яких полягає у співу всієї літургії настоятелем і вірними, а також читанням священницьких молитов вголос.

Також книга містить додаток – ноти «Херувимської» пісні, аби кожен міг заспівати необхідну мелодію.

Основна мета видання полягає як у поступовому переході співу богослужіння всіма присутніми в храмі, так і в привчанні вірних до церковнословя’нського шрифту через спів знайомих текстів. Крім того, його особливістю є часткове повернення до правил давнього розвитку українського ізводу церковнослов’янської мови XVII століття (у тому числі, й у написанні власних імен з великої літери), а також синонімічна адаптація однакових за сенсом слів для легшого розуміння богослужіння (наприклад, заміть "живот" – аналогічне за сенсом церковнослов’янське "жизнь", і т.ін.).

18 липня перші видані примірники були подаровані активу парафії, частина буде подарована благодійникам і передана до центральної міської бібліотеки імені Т. Г. Шевченка м. Кам’янське, а решта знаходитиметься в храмі.

Теги: