На Чернігівщині розібрали пам'ятку національного значення — храм 18 сторіччяУ селі Городище Менського району Чернігівської області розібрано пам'ятку національного значення - дерев'яну церкву 1763 року. Зроблено це нібито для перевезення її у музей під відкритим небом у Пирогово. Але там нічого про це не знають, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Siver.com.ua


Ініціатором руйнування церкви начебто є багатий чоловік Довгий - чи то нардеп, чи його батько, повідомив голова Менського відділення Чернігівського земляцтва в Києві, письменник, етнолог, викладач Київського університету імені М. Драгоманова Микола Ткач.

Церква була збудована у 1763 році, церква соснова. У 1888 році вона була капітально відремонтована, тоді ж було добудовано південний і північний рукави. За типом плану церква тризрубна, триверха, складається з чотирикутного бабинця, восьмигранної центральної дільниці та шестигранного вівтаря і належить до поширеного на Лівобережжі типу пам'яток. Про дерев'яний тризубоподібний Миколаївський храм був знятий документальний фільм телеканалу «Глас», де детально показано зовнішній та внутрішній вигляд цієї церкви.

Церква пов'язана з родиною видатних українців Кістяківських - там 20 років служив один із них, там є дві родові могили, на які приїздили родичі з США.

"У селі діє парафія УПЦ Московського патріархату, яка служить в іншому храмі, а цей храм московська церква зберігати не хоче. Миколаївська церква розібрана і лежить у селі бездоглядно. Зібрати її можна знов, відреставрувавши!", - пише Василь Чепурний, почесний голова Чернігівського обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка, в.о. голови обласної організації Народного Руху. - Треба зупинити свавілля довгих і коротких руйначів національної пам'яті - унікальний храм має служити людям там, де він збудований! Вимагаємо негайної реакції правоохоронних органів!"

Теги: