Глава УПЦ КП обговорив міжцерковні й державно-церковні стосунки з канадськими парламентарями і послом Польщі23 серпня глава УПЦ КП Патріарх Філарет прийняв у своїй резиденції депутатів парламенту Канади Джейсона Кенні, Гарнет Дженіуса та представника Світового конгресу українців Святослава Юраша. 25 серпня глава УПЦ КП провів зустріч з надзвичайним і повноважним послом Польщі в Україні Генриком Літвіном, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Патріарх Філарет висловив подяку Канаді за її підтримку України: "Я хочу висловити від імені Нашої Церкви подяку Канаді за її підтримку України, бо Канада не тільки першою визнала українську державу, а й зараз, коли йде фактично неоголошена війна Росії проти України, то Канада підтримує Україну", – сказав Патріарх Філарет.

Предстоятель Київського Патріархату та канадські карламентарі обговорили сучасну соціальну-політичну ситуацію в Україні, зокрема становище УПЦ Київського Патріархату на Донбасі.

Учасники зустрічі обмінялися думками щодо стану та перспектив розвитку міжцерковних і державно-церковних відносин та створення в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви.

"Ми зараз докладаємо всіх зусиль, щоб об’єднати всі Православні Церкви в Україні в одну українську Церкву, незалежну від Москви. І зараз умови для об’єднання, для утворення єдиної Церкви благоприємні. Чому благоприємні умови? Йде війна, а ми кажемо, що благоприємні умови, чому? Тому що в умовах війни народ бачить, яка Церква підтримує український народ і українську державу, а яка – служить Росії. Якби війни не було, то не було б видно яку позицію займає Церква щодо народу і щодо держави. А війна виявляє хто є хто", – наголосив владика.

Джейсон Кенні подякував Патріарху Філарету за зутріч, за дружбу з Канадою і побажав успіхів у тому, щоб давати духовну підтримку людям в Україні. Патріарх Філарет подякував гостям за розмову й за досвід канадських капеланів, які поділилися ним з українськими капеланами та вручив пам’ятний подарунок.

25 серпня в синодальній залі Київської Патріархії Патріарх Філарет провів зустріч з надзвичайним і повноважним послом Польщі в Україні Генриком Літвіном.

У зустрічі також взяли участь голова інформаційного управління архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) та заступник посла Республіки Польща в Україні Рафал Вольські.

Патріарх Філарет відзначив важливість присутності Президента Польщі Анджея Дуди на святкування 25-ліття незалежності України.

«Президент висловив прохання про те, що має бажання взяти участь у святкуваннях ще рік тому і відзначив, що для нас, для Польщі 25-ліття незалежності це дуже важлива справа й ми хочемо бути учасниками урочистостей на найвищому рівні», – повідомив Генрик Літвін.

«Якщо взяти останні події, які пов’язані із бажанням України вступити в Європейський Союз, то Польща доклала найбільше зусиль, як підтримкою в Європейському союзі, в Європі так і в засобах масової інформації», – наголосив глава УПЦ КП.

За сумлінну працю в Україні він нагородив Генрика Літвіна орденом рівноапостольного князя Володимира Великого ІІ ступеня. «Ми високо цінуємо Вашу працю в Україні, дружні й братні стосунки України та Польщі і сподіваємось на те, що й надалі Польща допомагатиме Україні ввійти у Європейський Союз та зробити реформи», – сказав Патріарх Філарет.

«Я переконаний, що так буде. Дуже дякую, це велика честь для мене. Я дуже дякую не тільки за цю високу нагороду, а й за можливість спілкування з Патріархом та за спільні справи, які були реалізовані впродовж 5-ти років, за велику активність Вашої Святості в Польсько-Українських справах і за цю велику допомогу в їхній реалізації», – висловив подяку Посол Польщі в Україні.

Учасники зустрічі виявили особливу стурбованість щодо ситуації на сході України на що Патріарх Філарет сказав: «Не треба забувати, що світом керує Бог. Ми віримо, що існує Бог і віримо, що Він створив світ, і віримо, що Він керує цим світом. Чи може зло перемогти добро? Чи може зло перемогти Бога? Не може. І тому як би події не розгорталися, якими б вони не були трагічними – завжди закінчується все перемогою добра і правди. Такого в історії не було, щоб перемогло зло».

Наприкінці зустрічі Патріарх Філарет подарував гостю нові друковані видання Київської Патріархії, а Генрик Літвін подарував главі УПЦ КП книгу про польські кафедральні костьоли.

Теги: