Патріарх Філарет: «Архістратиг Михаїл захистить Україну від нашестя Росії»19 вересня у Свято-Михайлівському Видубицькому монастирі Києва у день спомину чуда архістратига Михаїла в Хонах Патріарх Філарет очолив літургію і освятив першу в Україні скульптуру архістратига Михаїла, присвячену Небесній сотні, воїнам, які загинули у зоні АТО, та всім, що життя своє віддали за волю і незалежність України, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Під час літургії Патріарху співслужили єпископи і численне духовенство. У проповіді глава УПЦ КП згадав, зокрема, сучасну драму України:

"Україна зараз страждає від агресії з боку Росії? Страждає. Але архістратиг Михаїл захистить і Україну від нашестя іноплемінників. Ми будемо ще святкувати перемогу над ними тільки треба молитися до Господа нашого Ісуса Христа, щоб він послав архістратига Божого Михаїла і він знищив наших ворогів й дарував нашій землі мир. Україна мирна держава, а Росія упродовж всієї своєї історії тільки робила те, що збирала так звані «Руские земли». І Кавказ «руская зкмля» і Прибалтика «руская земля», і Середня Азія «руская земля», і Сибір «руская земля, тобто все «руская земля». І ці загарбники напали на нас, на своїх братів, чого ми не чекали і тому неправда ця повинна бути переможена. Не може бути, щоб неправда перемогла Бога. Якщо б неправда перемагала, то це б означало, що Бога немає. Але Бог є і діє... Але якщо Господь і попустив нам ці страждання і смерть, яку маємо на Сході, то це для того, щоб ми навернулися до Бога, щоб об’єдналися, щоб виявили свою любов один до одного. І українці роблять це. Ви бачите як гуманітарна допомога піднялася в Україні, як кращі сини і дочки віддають своє життя, а Господь сказав: «Ніхто не має більшої любові, якщо хто душу свою віддасть за своїх друзів». Вони віддають і за це Господь дарує нам перемогу, тому будемо молитися до архістратига Божого Михаїла, щоб він як допомагав роду християнському так нехай допоможе і нам перемогти агресора і встановити в Україні мир і злагоду".

Після літургії глава УПЦ КП освятив першу в Україні скульптуру архістратига Божого Михаїла, присвячену Небесній сотні, воїнам, які загинули у зоні АТО та всім, що життя своє віддали за волю і незалежність України.

Скульптура є унікальною і створена В’ячеславом Гутирею в місті Краматорську Донецької області. Під час освячення були присутні третій Президент України (2005–2010) Віктор Ющенко, народна артистка України Оксана Білозір, скульптор, військові священики та воїни, які проходили своє служіння в зоні АТО, дружини загиблих воїнів. Також всіх присутніх порадували першокласники школи №5 Печерського району м. Києва, які розповіли вірші про заступництво архістратига Божого Михаїла.

Теги: