Глава УГКЦ відгукнувся на намагання РПЦ змінити через греко-католиків діалог з ВатиканомГлава УГКЦ Верховний архієпископ Святослав у промові, виголошеній в університеті коледжу святого Михаїла в Торонтонському університеті в Канаді 28 вересня, опосередковано відгукнувся на намагання керівництва РПЦ використовувати греко-католиків для тиску на Ватикан, повідомляє "Релігія в Україні".

19 вересня в К’еті (Італія), де проходила XIV пленарна сесія Змішаної комісії з богословського діалогу між Православною і Римо-Католицькою Церквами, глава ВЗЦЗ РПЦ митрополит Іларіон (Алфеєв) переконував главу Папської ради з християнської єдності у «ворожому ставленні» УГКЦ до УПЦ (МП) і висловив переконання в необхідності повернутися до обговорення теми унії в межах Змішаної комісії з православно-католицького діалогу. Цю ж пропозицію Іларіон повторив у нещодавньому інтерв’ю для російського агентства "Інтерфакс-Релігія".

Приводом для цього стали висловлювання глави і екс-глави УГКЦ про політичну ангажованість хресного ходу УПЦ влітку цього року. Відділ зовнішніх церковних зв'язків РПЦ перекрутив зміст висловлювань греко-католицьких ієрархів і почав вимагати від Ватикану перегляду православно-католицького діалогу.

Відгукуючись на ці звинувачення, глава УГКЦ сказав 28 вересня у Торонто: "За те, що ми є з українцями і з людьми різних релігій та національностей… нас сьогодні називають єдиною найбільшою перепоною для православного-католицького примирення світового масштабу".

"Українська Греко-Католицька Церква, найбільша зі Східних Католицьких Церков, ніяким чином не протиставляється жодній із Православних Церков. Ми є вповні православною Церквою із православним богослов'ям, літургікою, духовністю та канонічною традицією, яка прагне проявити це православ'я в дусі християнства першого тисячоліття - у сопричасті з Римом. Християнський Схід і Захід не тільки зобов'язані шукати якогось абстрактного зближення, а й покликані нашим Спасителем жити в єдності єдиного Тіла Христового. Покликані жити в єдності, а не в підкоренні один одному", - цитує Святослава сайт УГКЦ.

Теги: