Глава УГКЦ обговорив з послом Литви євроінтеграцію України18 жовтня глава УГКЦ Верховний архієпископ Святослав зустрівсяз послом Литовської Республіки в Україні Марюсом Януконісом в Києві. Глава Церкви подякував послу за зустріч, яку він сам зініціював, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

«Історія УГКЦ пов’язана з Литвою. Так, у 2017 році у Вільнюсі ми cвяткуватимемо 400-ліття реорганізації Василіанського чину та 150-ліття канонізації святого Йосафата Кунцевича, який вступив до монастиря Святої Трійці в цьому місті. Сподіваюся відвідати місто в листопаді наступного року», - розповів глава УГКЦ.

Він подякував за те, що Литва залишається з українським народом в цей непростий час: «Ми постійно відчуваємо солідарність, як з боку литовського народу, так його керівників та лідерів».

Посол подякував главі УГКЦ і Церкві за активну громадянську позицію. Він також відзначив ініціативу «Національний форум трансформації України», до якої залучена й УГКЦ. Цей форум має на меті розробляти та впроваджувати підхід використання досвіду Польщі в трансформації країни згідно із стандартами ЄС. «Це важливий майданчик, на якому громадські організації та активісти, котрі намагаються перетворювати Україну на європейську державу, мають можливість зустрітися, поспілкуватися і представити свою діяльність, - сказав литовський дипломат. - Таким чином європейська Україна з ідеї перетворюється на загальнонаціональний проект будівництва європейської держави».

«Цей форум може стати тим майданчиком, на якому зустрічаються всі вектори: громадянські ініціативи, закордонні партнери (Європа), а відтак політикум, які повинні служити цьому проектові», - переконаний Святослав.

Посол поцікавився міжцерковними відносинами в Україні. Глава УГКЦ розповів йому, як сьогодні функціонує Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО).

Марюс відзначив внесок УГКЦ у реформування освітнього поля України. Тоді Святослав представив литовському гостю бачення УГКЦ щодо трансформування освітнього середовища України, зокрема розповів про дискусії щодо католицької школи в Україні, які ведуться на основі нового ЗУ «Про освіту».

Теги: